Ekolozi protiv gradnje aerodroma na albanskoj obali

Izgradnja aerodroma na jednom od glavnih puteva seobe ptica opasna je za sigurnost aviona, upozoravaju stručnjaci.

Vlada je do sada primila dvije ponude na javni konkurs za izgradnju aerodroma blizu Vlore (EPA)

Nevladine organizacije za zaštitu okoliša zatražile su od Albanije da odustane od izgradnje aerodroma na zaštićenom području lagune u Jadranskome moru, gdje žive brojne vrste ptica, što je projekt vrijedan više desetaka miliona eura.

Albanska Vlada je do sada primila dvije ponude na javni konkurs za izgradnju drugog međunarodnog aerodroma blizu turističkog grada Vlore, južno od Tirane, vrijedne 86 miliona eura, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Pravo korištenja 35 godina

U otvorenom pismu nedavno upućenom vlastima, 36 domaćih i međunarodnih organizacija za zaštitu okoliša izrazile su “krajnju zabrinutost” za projekt koji bi mogao “nepovratno naštetiti ekosistemu” u kojemu je stanište “kritično ugroženih” ptica, kojima prijeti neposredna opasnost od izumiranja.

Ministrica infrastrukture Belinda Balluku ističe, ne imenujući ih, da su se “dva međunarodna konzorcija već javila”.

Ministarstvo je u srijedu izjavilo da će Vlada u martu objaviti svoju odluku.

Pobjednik konkurs će 35 godina imati pravo korištenja te infrastrukture.

Vlasti očekuju ekonomsku korist od turističkog razvoja jadranske obale, područja koje turisti veoma cijene zbog njegove ljepote.

Aerodrom se treba graditi u zaštićenom području Vjose-Narte, koje se prostire na više od 19.000 hektara.

Aerodrom na ptičijem putu

Laguna Narta i okolno močvarno područje sa slanom vodom jedan je od najvažnijih ekosistema vlažnih staništa u Sredozemlju, ističu stručnjaci.

Upozoravaju da je izgradnja “aerodroma na jednom od glavnih puteva seobe ptica opasna za sigurnost aviona”.

Potpisnici pisma, među kojima su organizacije EuroNatur, BirdLife Europe and Central Asia i Birds of Albania, osuđuju i “povredu nacionalnih zakona i međunarodnih konvencija koje je Albanija ratificirala” u okviru pristupnih pregovora s Evropskom unijom.

Izvor: Agencije