Tužilaštvo BiH: Dodik saslušan zbog afere Ikona

Riječ je o istrazi koja se vodi o sumnjivom porijeklu ikone poklonjene ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik morao se u četvrtak javiti Tužilaštvu Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Ovo je potvrdilo i bh. Tužilaštvo kratkim saopćenjem:

„Povodom više medijskih upita, možemo potvrditi da je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik, saslušan u Tužiteljstvu BiH, u predmetu u javnosti poznatom kao ‘Ikona'“, navodi se i dodaje kako „više informacija ili detalja, u ovom trenutku ne možemo davati“.

Ranije su lokalni mediji, na koje se poziva Hina, naveli kako Dodik daje iskaz u sklopu istrage koja se vodi o sumnjivom porijeklu ikone poklonjene ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu.

Dodik je u sjedište bh. Tužilaštva, gdje je proveo oko sat vremena, pokušao ući neopaženo na sporedni ulaz, no mediji su to ipak registrirali i o tome opširno javljali.

‘Poklon kao lijepa gesta’

Dodik je glavni akter “Afere Ikona“ jer je 14. decembra prošle godine Lavrovu, tokom njegove posjete Bosni i Hercegovini, kao lični dar uručio ikonu, za koju se ispostavilo kako je još 20-ih godina prošlog stoljeća evidentirana kao vlasništvo Ukrajine.

Pri tome je bez jasnog odgovora ostalo pitanje kako je ta ikona dospjela u Bosnu i Hercegovinu, a Dodik je ponudio objašnjenje kako je ona u toj zemlji bila u vlasništvu jedne porodice iz Banje Luke, čiji član je ikonu poklonio njemu.

“Ne znam ni ime čovjeku koji mi je poklonio ikonu, samo sam smatrao da to može biti lijepa gesta“, pojašnjenje je koje je javno ponudio Dodik, izbjegavajući jasno odgovoriti na brojna pitanja.

Njegova je glavna teza kako ikona ne može biti vlasništvo Ukrajine jer ne postoji nikakav dokument koji to dokazuje,.

Oštra reakcija iz Ukrajine

No, ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba na to je oštro reagirao, poručivši kako “Dodik laže te kako ikona jest ukrajinska”.

Lavrov je 24. decembra prošle godine vratio ikonu ambasadi Bosne i Hercegovine u Moskvi, insistirajući da se tačno utvrdi ko je zakoniti vlasnik ikone, a iz Ukrajine je stigao zahtjev da se o tome u Bosni i Hercegovini provede istraga.

Ukrajinski ambasador za Bosnu i Hercegovinu Vasilij Kirilič tim se povodom u januaru u Sarajevu sastao s glavnom tužiteljicom bh. Tužilaštvo Gordanom Tadić, a nakon toga je državno Tužilaštvo i službeno otvorilo istragu.

Izvor: Al Jazeera i agencije