Poziv Tužilaštvu BiH da se uključi i u slučaj ‘Dragičević’

Otac Davida Dragičevića optužio je policijski vrh u bh. entitetu Republika Srpska da skriva istinu o smrti njegovog sina, zbog čega je završio na sudu.

Grupa građana traži istinu o smrti Davida Dragičevića ispred Osnovnom sudu u Banjoj Luci (Pravda za Davida/Facebook)

Iz grupe građana „Pravda za Davida“ pozivali su u četvrtak da slučaj smrti mladića u Banja Luci iz 2018. godine od Okružnog tužilaštva Republike Srpske preuzme državno Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, jer entitetsko tužilaštvo već treću godinu nije razriješilo pod kojim ukolnostima je David Dragičević preminuo.

Nastavak pripremnog ročišta po tužbi Dragana Lukača, Darka Ilića i Darka Ćuluma protiv Davora Dragičevića nastavljen je danas u Osnovnom sudu u Banjoj Luci.

Ministar unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska Lukač, bivši načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet u ovom ministarstvu Ilić i bivši direktor Policije RS-a, a danas direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Ćulum tužili su za klevetu Davora Dragičevića, oca stradalog Davida.

U zajedničkoj tužbi koju su podnijeli protiv Dragičevića, njih trojica od Dragičevića, po osnovu nadoknade zbog klevete, traže 24.000 konvertibilnih maraka [12.252 eura], svaki po 8.000 KM [4.084 eura].

Dragičevića su tužili zbog govora koje je u nekoliko navrata držao na Trgu Krajine u Banjoj Luci, u kojima ih je, navodi se u tužbi, prozvao da su “saučesnici u ubistvu njegovog sina”.

Tijelo Davida Dragičevića pronađeno je 24. marta 2018. godine na ušću rijeke Crkvene u Vrbas u Banjoj Luci, no smrt mladića još nije razriješena.

Masovni protesti građana

Ta i nerazjašnjene smrti Dženana Memića iz Sarajeva bili su povodom velikih protesta u Bosni i Hercegovini, a  građani su pod znak pitanja doveli nepristrasnost pravosuđa u zemlji.

Pod velikim javnim pritiskom, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine odlučilo je otvoriti istragu u slučaju Memić, no smrt Davida Dragičevića i dalje bez ikakvih rezultata istražuje Okružno tužilaštvo u Banjoj Luci.

Smrt njihovih sinova također su snažno povezale porodice dvojice mladića, koje se zajedno bore ne bi li dokazali kako su oni ubijeni, a da se istina o tim zločinima pokušava prikriti.

Izvor: Agencije