Zatražena smjena ministra pravde BiH Josipa Grubeše

U izvještaju o napretku Evropska komisija je navela da BiH nije ostvarila napredak u oblasti pravosuđa.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša dva puta izbjegao svjedočenje pred parlamentarnom komisijom (Denis Kapetanović/PIXSELL)

Privremena istražna komisija Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine zatražila je smjenu državnog ministara pravde Josipa Grubeše, prenijela je Fena.

Kako je nakon sjednice izjavio predsjedavajući Privremene istražne komisije Damir Arnaut, Sekretarijat Komisije je u skladu sa zaključcima dva puta zakazao svjedočenje ministra Grubeše u konsultacijama s njegovim kabinetom, ali je on “oba puta eskivirao svjedočenje, što je nedopustiv odnos prema istražnoj komisiji, pogotovo uzimajući u obzir da se radi o predstavniku izvršne vlasti kojeg imenuje Predstavnički dom PSBiH”.

Slab napredak u oblasti pravosuđa

Budući da se ni na današnju sjednicu u svojstvu svjedoka nije odazvao, Privremena istražna komisija usvojila je zaključak da nije ostvarena saradnja s ministrom Grubešom, koji dolazi iz redova Hrvatske demokratske zajednice BiH.

Inicijativu je Komisiji predložio zastupnik DF-a Zlatan Begić, a kao obrazloženje je naveo “loše rezultate rada i neodazivanje na saslušanje pred Privremenom istražnom komisijom”.

Od sedam prisutnih članova komisije, inicijativu je podržalo šest, dok je Alma Čolo iz SDA bila uzdržana.

U izvještaju o napretku Evropske komisije koji je predstavljen 6. oktobra, navedeno je da BiH nije ostvarila napredak u oblasti pravosuđa.

Izvor: Agencije