Protest Plenkovića Sassoliju: Italijanski zastupnici željeli incident na granici

Italijanski zastupnici su željeli narušiti međunarodni ugled Hrvatske, tvrdi Plenković.

Andrej Plenković izrazio je očekivanje da se takva provokacija više neće ponoviti (EPA)

Hrvatski premijer Andrej Plenković uputio je u srijedu protest predsjedniku Evropskog parlamenta Davidu Sassoliju zbog posjete četiri italijanska socijalistička zastupnika zelenoj granici Hrvatske i BiH, za koje je rekao da su željeli izazvati incident, priopćeno je iz vlade.

Četvero zastupnika članovi su kluba Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu.

Kako je priopćeno, Plenković je u razgovoru putem video veze naglasio kako je “cilj posjete italijanskih zastupnika bio izazvati incident i narušiti međunarodni ugled Republike Hrvatske”, uz nepoštovanje njezinih zakona i institucija, prenijela je Hina.

Navodi se da je Hrvatska diplomatskim putem upozorila zastupnike da ne mogu samovoljno prelaziti granicu gdje je to zabranjeno i uputila na prelazak granice na zakonit način na službenom graničnom prijelazu, no oni su to ignorirali.

Izrazio je očekivanje da se “takva provokacija više neće ponoviti”.

‘Provokacija na račun hrvatske policije’

Već u nedjelju ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović ocijenio je da je posjeta grupe europarlamentaraca i novinara koji su iz Hrvatske pokušali doći do granice s BiH 30. januara izvan graničnog prijelaza još jedna u nizu provokacija na račun hrvatske policije.

Hina dodaje da je Plenković „upoznao predsjednika Evropskog parlamenta s naporima koje Hrvatska i njezina granična policija ulažu u kontrolu granice i sprječavanje nezakonitih prelazaka“, kao i s postignutim napretkom Hrvatske u završnim pripremama za pristupanje Schengenu.

U razgovoru je obostrano potvrđen privatni karakter posjete italijanskih socijalističkih zastupnika u EP i činjenica da to ni na koji način nije bilo organizirano, niti je to odobrio Evropski parlament.

Izvor: Agencije