Preminuo Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba

O detaljima, terminu pogreba, održavanju komemorativnog skupa, kao i ostalim informacijama, javnost će biti obaviještena naknadno.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić iznenada je u nedjelju rano ujutro preminuo u 66. godini života od posljedica srčanog udara, izvijestila je Služba za informiranje Grada Zagreba, prenosi Hina.

Bandić će biti sahranjen u srijedu, 3. marta, u podne na zagrebačkom groblju Mirogoj, saopšteno je danas u Zagrebu.

Press služba Grada Zagreba najavila je da će komemoracija biti u utorak u Hrvatskom narodnom pozorištu.

U Gradskoj skupštini od podneva je otvorena knjiga žalosti.

“Živio je za svoj grad, za  Zagrepčanke i Zagrepčane koji su mu u svemu što je radio bili na prvom mjestu, za posao koji je s ljubavlju i energijom, unoseći cijeloga sebe – bez ostatka obavljao 21 godinu”, kaže se u obavijesti.

Milan Bandić rođen je 22. studenoga 1955. u Grudama u Bosni i Hercegovini, gdje je završio osnovnu i srednju školu.

Diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, a godine 2000. je upisao poslijediplomski studij na tom fakultetu.

Od 1980. do 1983. radio je u tvornici Ledo, a od 1983. do 1990. bio je zaposlen u Općini Pešćenica.

Bio je oženjen i imao jednu kćer.

Politička karijera

Od 1995. do 2000. bio je vijećnik u Skupštini Grada Zagreba, od 2000. zastupnik u Zastupničkom domu hrvatskog Sabora, potpredsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Godine 2000. u trećem mandatu izabran je za vijećnika Skupštine Grada Zagreba, a 31.svibnja te godine na sjednici Skupštine Grada Zagreba izabran je za gradonačelnika Grada Zagreba. Na tu dužnost stupio je 2. lipnja 2000. godine te je ponovno izabran izabran 20. lipnja 2001. godine.

U travnju 2002. izabran je za zamjenika gradonačelnice Grada Zagreba.

Po treći puta je postao  zagrebački gradonačelnik u lipnju 2005. godine, a 31. svibnja 2009. na neposrednim izborima izabran je po četvrti put za gradonačelnika.

U lipnju 2013. na neposrednim izborima (drugi krug) kao neovisni kandidat (kandidat grupe birača), po peti puta izabran je za gradonačelnika Zagreba, a njegova lista, pojedinačno gledajući, osvojila najviše mandata u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

U lipnju 2017. je na neposrednim izborima (drugi krug) kao kandidat stranke Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti, po šesti puta izabran za gradonačelnika Zagreba, a Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti, osvojila je najveći broj mandata u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

Izvor: Agencije

Povezane

Autor dokumentarnih filmova Dario Juričan jučer je u Zagrebu predstavio svoj treći film “Kumek”, o dugogodišnjem zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću i svim njegovim navodnim korupcijskim aferama. Pozivnicu za premijeru dobio je i sam Bandić, stigao je nekoliko minuta prije projekcije, pozdravio se s autorom, kupio knjigu i otišao.

Published On 23 Nov 2020

Trebaju li aktivni političari dobijati počasne doktorate? To je pitanje ponovo aktuelizirano nakon što je Sveučilište u Zagrebu tu počast odlučilo dati zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću. Iz univerzitetske zajednice najavljuju proteste te podsjećaju da gradonačelnika čekaju sudski procesi u kojima ga terete za korupciju.

Published On 20 Mar 2019
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO