Digitalne tehnologije ispred EU zakonodavstva

Na konferenciji ‘Izazovi digitalne Evrope’ hrvatski eurozastupnici govorili su o digitalnoj transformaciji Evropske unije.

Važno je da svih 27 zemalja članica Evropske unije ima ujednačeno zakonodavstvo (EPA - Ilustracija)
Važno je da svih 27 zemalja članica Evropske unije ima ujednačeno zakonodavstvo (EPA - Ilustracija)

Digitalizacija Evropske unije je nužnost, počevši od javne uprave, a u toj tranziciji najveći su izazovi zakonski, jer Unija nije svojim zakonodavstvom pratila razvoj te tehnologije, ocijenili su hrvatski eurozastupnici na online konferenciji “Izazovi digitalne Evrope”.

O digitalnoj transformaciji EU-a govorili su eurozastupnici Romana Jerković (SDP, S&D), Valter Flego (IDS, Renew Europe) i Karlo Ressler (HDZ, EPP).

U drugom dijelu konferencije na utjecaj pandemije na mentalno zdravlje osvrnuli su se Miranda Novak sa Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu, Adrian Pezdirc (projekt BoliMe) i Jelena Slade Šilović (Atlantic grupa i projekt Budi C).

Više od 10.000 platformi

Flego je na konferenciji koju je organizirao Ured Evropskog parlamenta u Hrvatskoj istakao da su izazovi digitalne Evrope različiti – zakonski, finansijski, sociološki, psihološki i društveni.

“Zakonske izazove istaknuo bih kao najvažnije. Činjenica je da je zadnji veliki paket europske regulative donesen prije 20-ak godina, stoga je tehnologija danas daleko ispred zakonodavstva. Jako je važno da svih 27 zemalja ima ujednačeno zakonodavstvo“, rekao je Flego i dodao da postoji “preko 10.000 platformi, a one moraju imati podjednake nivoe sigurnosti“.

Upozorio je kako je dolazeći period izuzetno važan i da u tom razdoblju treba napraviti dobar balans novca koji mora završiti u privatnom i javnom sektoru, ali ne za “krpanje rupa“, već prvenstveno za reforme.

Romana Jerković je istakla kako “živimo u iznimno dinamičnom vremenu, ali živimo povijest“.

“Fokus sada mora biti na pripremi ambicioznog plana za oporavak i otpornost u sklopu kojeg najmanje 37 posto sredstava treba biti usmjereno na projekte povezane s klimatskim promjenama i održivim okolišem, a 20 posto na digitalnu transformaciju“, kazala je.

Dodala je da “digitalizacija javne uprave može omogućiti ogromne uštede i osigurati bolji protok informacija“.

Digitaliziran svaki aspekt života

Za idealnu državu na koju se treba ugledati izdvojila je Estoniju, koja je “digitalno čudo”.

Ressler je ukazao kako digitalna privreda raste sedam puta brže od svih ostalih industrija te da je gotovo svaki aspekt života danas digitaliziran.

“Sve se dramatično promijenilo, a moramo biti realni i priznati da Europa nije dobila globalnu utakmicu u području umjetne inteligencije ili razvoja softvera i tehnoloških divova te zaostaje za drugim velesilama. Jedina nada je da s našom kreativnošću možemo pokušati stići te razlike i loviti zaostatke“, rekao je on.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO