Dupovcu i Mutapu produžen pritvor za dva mjeseca

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je produženje pritvora dvojici osumnjičenih u slučaju tragične smrti mladića Dženana Memić, zbog postojanja opasnosti od ometanja istrage.

Dženan Memić teško je povrijeđen na Ilidži 8. februara 2016. godine, a nešto kasnije je preminuo u bolnici (Armin Durgut / PIXSELL)
Dženan Memić teško je povrijeđen na Ilidži 8. februara 2016. godine, a nešto kasnije je preminuo u bolnici (Armin Durgut / PIXSELL)

Osumnjičenima za pomoć počinitelju nakon smrti mladića Dženana Memića 2016. godine na Ilidži Zijadu Mutapu i Hasanu Dupovcu Sud Bosne i Hercegovine produžio pritvor za još dva mjeseca.

Pod sumnjom da su ometali istragu u slučaju Memić, početkom februara su privedeni Hasan Dupovac, bivši načelnik u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo (KS) za saobraćajne istrage, te Zijo Mutap, otac Alise Mutap, tadašnje djevojke stradalog Dženana Memića, koja je bila s njim kada je napadnut.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je produženje pritvora dvojici osumnjičenih zbog postojanja opasnosti od ometanja istrage ili prikrivanja dokaza, kao i od utjecanja na svjedoke.

Dženan Memić teško je povrijeđen na Ilidži 8. februara 2016. godine, uslijed težine povreda, kasnije je preminuo u bolnici u Sarajevu.

Policajci koji su obavili uviđaj tvrdili su kako ga je povrijedio kombi, koji ga je udario dok je šetao s djevojkom u Velikoj aleji, a takav zaključak preuzelo je i kantonalno Tužilaštvo, koje je zbog toga podiglo optužnicu protiv dvojice Roma, Ljube i Bekrije Seferovića.

Kantonalni sud u Sarajevu oslobodio ih je krivice, nakon što je utvrdio da optužnica ne sadrži uvjerljive dokaze za tu tezu.

Tužilaštvo se žalilo, pa je Vrhovni sud entiteta Federacija Bosner i Hercegovine predmet vratio na ponovno suđenje istom kantonalnom sudu a taj postupak je još u toku.

 

Članovi porodice Memić pet godine tvrde da su policija i tužilaštvo činili sve ne bi li prikrili ko je odgovoran za smrt mladića.

Uvjereni su kako je Dženan Memić ubijen te su konstantno tražili da se ispita odgovornost koju, po njihovom sudu, zbog pogrešnog usmjeravanja istrage, snosi nekadašnja glavna kantonalna tužiteljica, a sada sutkinja Suda Bosne i Hercegovine Dalida Burzić.

Nerazjašnjena smrt Dženana Memića, kao i ona Davida Dragičevića u Banjoj Luci u martu 2018. glodine, potaknula je velike proteste u Bosni i Hercegovoini, ali i pod znak pitanja doveli nepristrasnost pravosuđa u ovoj zemlji.

Izvor : Agencije

Povezane

U Sarajevu su pripadnici Državne agencije za istragu i zaštitu pretresli prostorije Hitne pomoći u okviru istrage u slučaju Dženana Memića, koji je prije pet godina stradao pod još nerazjašnjenim okol

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO