U pripremi trilateralni samit lidera Hrvatske, BiH i Turske

Važnom smatramo ulogu Hrvatske u BiH, pa ćemo trilateralni mehanizam Turska – Hrvatska – BiH podići na nivo lidera, rekao je ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu.

Mevlut Cavusoglu sastao se u Zagrebu s Gordanom Grlićem-Radmanom (Anadolija)

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu saopćio je u petak kako je donesena odluka o podizanju trilateralnog mehanizma Turska – Hrvatska – Bosna i Hercegovina na nivo lidera.

Cavusoglu je tokom posjete Hrvatskoj u Zagrebu održao sastanak s ministrom vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordanom Grlićem-Radmanom, prenosi Anadolija.

Turski ministar je kazao kako kontakti kada su u pitanju bilateralni odnosi trebaju biti češći i redovniji.

”Danas smo primijetili kako se obostrane posjete na svim nivoima, postojeći mehanizmi, političke konsultacije, konsulatske konsultacije i mehanizmi poput Zajedničke ekonomske komisije trebaju odvijati redovno“, rekao je Cavusoglu.

Rast obima trgovine

Kazao je kako je s kolegom razgovarao o bilateralnim odnosima te mogućnostima usmjerenim ka budućnosti.

”Uprkos pandemiji, nije došlo do pada obima trgovine, naprotiv, došlo je do rasta. Zbog toga u kratkom roku možemo ostvariti cilj od milijardu dolara“, rekao je Cavusoglu.

Dodao je kako turske kompanije pokazuju veliki interes za Hrvatsku.

”Dva su razloga za to. Hrvatska nudi značajne mogućnosti, a vlasti vjeruju našim kompanijama i podržavaju ih“, rekao je Cavusoglu.

Cavusoglu se osvrnuo i na situaciju na Zapadnom Balkanu, a razgovarano je i o Bosni i Hercegovini.

”Važnom smatramo ulogu Hrvatske u Bosni i Hercegovini. Zato smo donijeli odluku da trilateralni mehanizam Turska – Hrvatska – Bosna Hercegovina podignemo na nivo lidera“, rekao je Cavusoglu.

U junu samit u Antaliji

Dodao je kako je razgovarano i o odnosima Turske i Evropske unije te zahvalio Grliću-Radmanu na podršci Hrvatske na pozitivnoj agendi u odnosima Turska – EU.

Cavusoglu je kazao kako će ove godine imati značajnih mogućnosti za susrete.

”U Antaliji će od 17. do 19. juna biti održan samit zemalja Jugoistočne Evrope i sastanak ministara vanjskih poslova. Ranije je održan nezvanični sastanak. Tada ćemo održati i Diplomatski forum Antalija“, rekao je Cavusoglu.

Izvor: Agencije