Bh. vlasti tvrde da su spremne za vakcine, optužuju COVAX

Očigledno te vakcine na tržištu mogu postići veću cijenu nego što je to u ugovoru s Bosnom i Hercegovinom, mislimo da je to razlog, kaže član bh. Predsjedništva Željko Komšić.

U Sarajevu je u četvrtak održan sastanak trojice članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorada Dodika, Šefika Džaferovića i Željka Komšića, s predsjedavajućim državnog Vijeća ministara Zoranom Tegeltijom i entitetskim premijerima Fadilom Novalićem i Radovanom Viškovićem o nabavci vakcina protiv korona virusa.

Razgovarali su o problemu isporuke vakcina putem COVAX mehanizma.

Iz Vijeća ministara tvrde kako je Bosna i Hercegovina ispunila sve obaveze, platila vakcine, uspostavila “hladni lanac” za skladištenje i distribuciju i da je spremna za njihov dolazak.

Cijena ili veletrgovine

Komšić je izjavio kako je Bosna i Hercegovina spremna preuzeti vakcine u okviru COVAX mehanizma i tvrdi kako ono što je navedeno u objašnjenju COVAX-a, zašto vakcine nisu isporučene ovoj zemlji, nije tačno.

“Očigledno te vakcine na tržištu mogu postići veću cijenu nego što je to u ugovoru s Bosnom i Hercegovinom, mislimo da je to razlog“, istakao je.

Dodik je kazao kako problem u nabavci vakcina u Bosni i Hercegovini predstavljaju veletrgovine.

“Razmatrano je i dogovoreno da se uspostavi kontakt sa svim poznatim proizvođačima vakcina, i sa Rusijom, i sa Kinom, i da pokušamo sa svih destinacija obezbijediti vakcinu… Problem je što veletrgovinske organizacije u [entitetu] Federaciji nijedna ne želi da preuzme nabavku vakcina. Ja moram da priznam da smo mi umoljavali našeg veletrgovca da on prihvati nabavku za [bh. entitet] Republ,iku Srpsku, što je on prihvatio“, rekao je on.

Tegeltija optužio Pfizer

U srijedu je Tegeltija optužio kompaniju Pfizer za “kupovinu vremena” kako bi vakcine namijenjene Bosni i Hercegovini pokušala prodati nekom drugom.

Prema nezvaničnim informacijama, za petak je dogovoren sastanak s predstavnicima Pfizera i mehanizma COVAX.

U Bosnu i Hercegovinu je do danas stiglo samo 2.000 doza ruske vakcine “Sputnik V”, kojim su vakcinisani medicinski radnici u RS-u.

Izvor: Al Jazeera i agencije