Keserović osuđen na šest godina zatvora za ratovanje u Siriji

Bosne i Hercegovine od 2014. godine kažnjava svoje građane koji se bore na stranim ratištima.

Jasmin Keserović proglašen je krivim za krivično djelo organiziranje terorističke grupe i krivično djelo javno podsticanje na terorističke aktivnosti (Armin Durgut / PIXSELL)

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je u četvrtak presudu kojom je optuženi Jasmin Keserović oglašen krivim za krivično djelo organiziranje terorističke grupe i krivično djelo javno podsticanje na terorističke aktivnosti te osuđen na šest godina zatvora.

Sud je Keseroviću za krivično djelo organiziranje terorističke grupe izrekao kaznu zatvora u trajanju od tri godine, a za krivično djelo javno podsticanje na terorističke aktivnosti pet godina, te ga je osudio na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od šest godina.

U izrečenu kaznu zatvora optuženom će se uračunati i vrijeme provedeno u pritvoru, i to od decembra 2019. godine, prenosi Fena.

“Optuženi Keserović kriv je što je napustio teritoriju Bosne i Hercegovine te dolaskom u Siriju postao pripadnik terorističke organizacije ISIL [oružana grupa Islamska država Irak i Levant], koja je svakodnevnim oružanim akcijama, i to napadima na stanovništvo, ubijanjima, protupravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim radnjama, namjeravala prisiliti legitimne vlasti Sirije na izmjenu ustavnog poretka i političkog režima”, saopćeno je iz Suda Bosne i Hercegovine.

‘Borio se protiv legitimnih vojnih snaga Sirije’

Kako se u saopćenju navodi, Keserović je tamo boravio sve do decembra 2019. godine te je, zajedno s drugim osobama iz Bosne i Hercegovine koji su boravili u Siriji, “učestvovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga ISIL-a u Siriji u gradovima Mimbij, Kobani, Rakka i Al-Bab u jedinici ‘Bejt komandos’ (koja je kasnije preimenovana u ‘El-Aksa’) protiv legitimnih vojnih snaga države Sirije”.

“Keserović je sredstvima javnog informiranja, odjeven u vojnu uniformu i naoružan automatskom puškom, uputio poruku javnosti kojom je direktno podsticao na izvršenje krivičnog djela terorizam, i to napadima na stanovništvo i ubijanjem”, navodi se u saopćenju.

U julu prošle godine Sud Bosne i Hercegovine je Armena Dželku osudio na 3,5 godina zatvora također zbog ratovanja na strani ISIL-a.

Sud Bosne i Hercegovine je krajem januara za isto djelo osudio i Senada Kasupovića na tri godine zatvora.

Bosne i Hercegovine od 2014. godine kažnjava svoje građane koji se bore na stranim ratištima.

Izvor: Agencije