U Hagu statusna konferencija Haradinaju i Gucatiju

Optuženi predsjednik i potpredsjednik Udruženja ratnih veterana bivše Oslobodilačke vojske Kosova 25. septembra 2020. godine su prebačeni u Hag.

Specijalizirano tužilaštvo Kosova zatražilo je od suda da optuženim produži pritvor (Reuters)

Statusna konferencija u procesu protiv predsjednika i potpredsjednika Udruženja ratnih veterana bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Hysnija Gucatija i Nasima Haradinaja, treba biti održana u srijedu pred sudijom za prethodni postupak Specijaliziranih vijeća Kosova sa sjedištem u Hagu.

Obojica su optuženi za opstrukciju postupaka pred Specijaliziranim vijećima i objelodanjivanje identiteta svjedoka i nalaze se u pritvoru u Hagu od hapšenja krajem septembra prošle godine, prenosi Tanjug.

Specijalizirano tužilaštvo Kosova zatražilo je od suda da im produži pritvor, jer i dalje stoje razlozi zbog kojih im je pritvor određen – opasnost od bjekstva, dalja opstrukcija postupka i zastrašivanje svjedoka, te da nema mjesta njihovom puštanju da se brane sa slobode.

Također je tražilo od suda da odbaci njihove zahtjeve kojima se osporava formalna ispravnost optužnice protiv njih i traži njeno odbacivanje.

Na statusnoj konferenciji, kojoj oni ne moraju prisustvovati lično, bit će riječi o objelodanjivanju dokaza tužilaštva njihovoj odbrani i procjenama kada može početi suđenje.

‘Neovlašteno otkrili zaštićene informacije’

Gucati i Haradinaj su 25. septembra 2020. godine i iz Prištine prebačeni u pritvorski objekat u Hagu.

Potvrđenom optužnicom terete za četiri krivična djela – ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svjedoka, zatim za odmazdu i povredu tajnosti postupka.

Predsjednik i potpredsjednik udruženja ratnih veterana OVK, kako se navodi u optužnici, terete se da su, najkasnije, od 7. do 25. septembra, na tri konferencije za novinare, kao i putem izjava na društvenim mrežama i skupovima koje su prenosili mediji, neovlašteno otkrili zaštićene informacije, uključujući podatke o potencijalnim svjedocima na osnovu kojih se može otkriti njihov identitet.

“Optužbe iz potvrđene optužnice počivaju na dobro utemeljenoj sumnji da su Gucati i Haradinaj potencijalnim svjedocima upućivali potcenjivačke optužbe i poruke i u više navrata izražavali namjeru da sabotiraju rad Specijaliziranih vijeća”, navodi se u saopćenju suda povodom potvrđivanja optužnice protiv njih.

Izvor: Agencije