Sjeverna Makedonija dobila još 3.510 vakcina od Srbije

Nova količina vakcina kompanije Pfizer bit će dovoljna da se vakcinišu svi koji su u prioritetnoj grupi, rekao je ministar zdrastva Venko Filipče.

U prioritetnoj grupi za vakcinaciju u Sjevernoj Makedoniji je 4.000 osoba (EPA)

Drugi dio donacije vakcina Pfizera ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar u srijedu je predao kolegi iz Sjeverne Makedonije Venku Filipčeu.

Na Graničnom prelazu Tabanovce Lončar je rekao da “danas ispunjavamo ono što smo obećali: dovezli smo 3.510 doza vakcina za građane Severne Makedonije“, što, zajedno s prvim kontigentom, koji je stigao 14. februara, iznosi ukupno 8.190 doza.

“Izuzetno mi je drago da smo bili u prilici da pomognemo našim komšijama, da pomognemo našim prijateljima. Gledaćemo da i dalje pomažemo”, rekao je ministar iz Srbije.

Filipče je zahvalio i istakao da je to “čin solidarnosti koji su dogovorili premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić” 18. januara.

Do sada vakcinisano 1.510 medicinskih radnika

“Zahvaljujući ovim vakcinama kompanije Pfizer počeli smo proces imunizacije zdravstvenih radnika u našoj zemlji, i to se za sada odvija odlično”, kazao je makedonski ministar, prenosi Beta.

Filipče je rekao da se dnevno vakciniše 250 do 300 zdravstvenih radnika i da će nova količina vakcina od Srbije biti dovoljna da se vakcinišu svi koji su u prirotetnoj grupi, kao što su zdravstveni radnici koji liječe COVID pacijente.

Do srijede u 10:00 sati vakcinisano je ukupno 1.510 medicinskih radnika u COVID centrima, od planiranih 4.000 koji vakcinu trebaju dobiti kao prva prioritetna grupa.

Izvor: Agencije