Na Kosovu napadnut sin političara Nenada Rašića

Nikola Rašić, sin lidera Progresivno demokratske partije, brutalno je pretučen u Lapljem Selu kod Gračanice.

Nenad Rašić je na parlamentarnim izborima na Kosovu podržavao listu 'Građanska inicijativa za slobodu, pravdu i opstanak' (Facebook)
Nenad Rašić je na parlamentarnim izborima na Kosovu podržavao listu 'Građanska inicijativa za slobodu, pravdu i opstanak' (Facebook)

Nikola Rašić, 18-godišnji sin srpskog političara s Kosova Nenada Rašića, lidera Progresivno demokratske partije, brutalno je pretučen u blizini škole u Lapljem Selu kod Gračanice.

Iz Policije Kosova je za Anadoliju potvrđeno da je danas oko 12 sati primljena informacija o fizičkom obračunu u koji je umiješano više lica, u blizini škole u Lapljem Selu, kod Gračanice, te da je policija odmah izašla na mjesto događaja.

„Na osnovu prvih informacija sumnja se da je muška osoba povrijeđena i upućena je na liječenje. Što se tiče ovog slučaja, policija je u policijsku stanicu sprovela osam osumnjičenih lica, od kojih je jedna maloljetnik”, piše u saopštenju Policije Kosova.

Policija zadržala osam osoba

Osnovno tužilaštvo u Prištini je odlukom državnog tužioca Kosova odredilo zadržavanje od 48 sati za sedam punoljetnih i jednu maloljetnu osobu, zbog sumnje da su izvršili krivično djelo “učestvovanje u tuči”.

„Kao rezultat ovog premlaćivanja, osoba čiji su inicijali N. R. zadobila je teške tjelesne povrede, čije je stanje utvrđeno vještačenjem. Državni tužilac će u zakonskom roku podnijeti zahtjev za određivanje pritvora protiv osumnjičenih”, piše u saopštenju Osnovnog tužilaštva u Prišitni.

Fizički napad na 18-godišnjeg Rašića, izazvao je brojne reakcije i na Kosovu i u Srbiji.

Vršiteljica dužnosti predsjednika Kosova, Vjosa Osmani, reagovala je nakon napada na Nenada Rašića, ocjenjujući ga kao akt protiv demokratije i slobode pojedinca.

„Jasno je da je napad posljedica mnogobrojnih prijetnji i ilegalnih intervencija Srbije na Kosovu, koje za cilj imaju zastrašivanje srpskih građana“, istakla je Osmani u svojoj reakciji.

Oglasio se i lider Pokreta Samoopredeljenje Albin Kurti.

“Nikola je sin Nenada Rašića, poznatog srpskog demokratskog političara na Kosovu. Čini se da je ovaj razbojnički zločin nad Nikolom Rašićem organizovan i ima veze sa njegovim roditeljem koji nije slomljen niti podvrgnut pritiscima i prijetnjama Srbije. Vjerovatno, pošto nisu mogli zaplašiti Nenada Rašića, pretukli su njegovog sina Nikolu”, napisao je Kurti na Facebooku.

‘Obrazac viđen kod ubistva Ivanovića’

Nenad Rašić na prijevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu 14. februara nije bio kandidat za zastupnika, ali je podržavao listu “Građanska inicijativa za slobodu, pravdu i opstanak”.

Pokret slobodnih građana (PSG) optužio je danas Srpsku listu da je direktno odgovorna za prebijanje Rašićevog sina, zbog toga što „kontinuirano vodi kampanju satanizacije svih drugih političkih opcija Srba na Kosovu“.

„To što niko lično iz Srpske liste, filijale SNS na Kosovu sa podrškom vlade u Beogradu i predsednika Aleksandra Vučića, nije lično pretukao, ili povukao oroz, ne umanjuje njihovu odgovornost, nakon što su sve svoje političke protivnike nazvali izdajnicima, plaćenicima Albanaca, ljudima koji razbijaju jedinstvo Srba. Na kraju se uvek nađe neko ko će zadojen mržnjom, to učiniti umesto njih”, naveo je PSG u saopštenju, prenijela je Beta.

Predsjednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević izjavio je danas da je napad na Rašićevog sina “već poznat obrazac” viđen i kod ubistva Olivera Ivanovića, po kojem poslije medijskih napada SNS-a i Srpske liste “dolazi do eksalacije nasilja prema ciljanim osobama”.

Đorđević je u pisanoj izjavi naveo da je „samo jedan dan prije napada lično Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare prozivao Nenada Rašića”, oca pretučenog mladića Nikole.

Rakić: Tuča rezultat privatnih sukoba

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić ocijenio je danas da je napad na Rašića posljedica privatnih sukoba i da nema nikakve veze sa Rašićevim političkim djelovanjem.

Rakić je u saopštenju ocijenio da vlasti na Kosovu nastavljaju pritisak na tu listu nakon izbore pobede sa ciljem razbijanja jedinstva koje je stečeno “teškom mukom”.

“Kao što ste i sami svedoci, napadi su orkestrirani i naređeni od strane Alјbina Kurtija, a realizuju se preko njegovih poslušnika, pre svih Rade Trajković i Nenada Rašića. Jučerašnji incident, tačnije organizovana tuča dve grupe mladića, u kojoj je povređeno više mladića, među kojima i sin Nenada Rašića, je rezultat privatnih sukoba tih mladića, koji traje već nekoliko dana i nema apsolutno nikakve veze sa političkim delovanjem njegovog oca”, naveo je Rakić.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO