Srpski specijalaci pod istragom zbog ubistva ruskih novinara

Genadij Demjanović Kurinoj i Viktor Vladimirović Nogin ubijeni su 1. septembra 1991. godine kod Hrvatske Kostajnice.

Spomen-obilježje u Panjanima ubijenim ruskim novinarima Viktoru Noginu i Gennadiju Kurnoju (Nikola Cutuk/PIXSELL)

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo u utorak je saopćilo da je, nakon policijske prijave, pokrenulo istragu protiv dvojice bivših srpskih specijalaca zbog ubistva ruskih novinara Genadija Demjanovića Kurinoja (1950) i Viktora Vladimirovića Nogina (1948) 1. septembra 1991. godine kod Hrvatske Kostajnice.

Ne otkrivajući identitete, tužilaštvo je izvijestilo da je rješenje o provođenju istrage donijelo protiv državljanina Hrvatske i Bosne i Hercegovine (1957) te državljanina Bosne i Hercegovine (1965), zbog sumnje da su počinili krivično djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

Neslužbeno se doznaje da su osumnjičeni počinitelji ratnog zločina Ilija Čizmić i Zdravko Matijašević “Žabac”, koji su nedostupni hrvatskim tijelima krivičnog progona, prenosi Hina.

Pucali na vozilo s novinarima

Tužilaštvo navodi da su zločin počinili 1. septembra 1991. godine u okupiranom selu Panjani, dok je prvoosumnjičenik bio pomoćnik zapovjednika specijalne jedinice policije nekadašnje samozvane SAO Krajina iz Komogovine, a drugoosumnjičenik pripadnik navedene jedinice.

Osnovano se sumnja da su, s još 15 pripadnika odjeljenja koje je vodio prvoosumnjičenik, sa položaja iznad društvenog doma u Panjanima otvorili vatru iz pješadijskog naoružanja na automobil s diplomatskim registarskim tablicama tadašnjeg SSSR-a i vidljivo istaknutim oznakama TV i PRESS, a u kojem su bila dvojica novinara koji su tog dana bili na profesionalnom zadatku na području ratnih sukoba.

Automobil se, uslijed rafalne paljbe, zaustavio pedesetak metara od raskrsnice, a pripadnici jedinice su potom, prilazeći automobilu, utvrdili da su osobe u automobilu još uvijek žive.

Drugooosumnjičenik je tada prišao automobilu i pretražio osobe te od njih uzeo lične isprave (pasoše i novinarske iskaznice), iako je prema izgledu i oznakama na automobilu, civilnoj odjeći i njihovim ispravama, bilo očito da se radi o stranim novinarima, a ne o hrvatskim vojnicima ili policajcima.

Tužilaštvo sumnja da je drugooosumnjičenik, unatoč činjenici da mu se jedan od ranjenih novinara obratio riječima da ne puca, hicima iz pištolja neutvrđene marke i kalibra usmrtio obojicu ranjenih novinara.

Počinjenje, prikrivanje i zataškivanje zločina

Njegov zapovjednik pritom nije poduzeo ništa da ga spriječi, već je prikrivao i zataškivao zločin uzimanjem novinarske opreme, uništenjem automobila eksplozijom i kasnijim odvoženjem izgorjele olupine, zajedno s posmrtnim ostacima usmrćenih osoba, na lokaciju u selu Donji Kukuruzari.

Županijsko državno odvjetništvo ističe da je “kroz dulje vrijeme kontinuirano provodilo izvide” kako bi otkrili počinitelje – od razgovora i ispitivanja svjedoka, do prikupljanja dokumentacije, a u posljednje je vrijeme intenzivirano i kriminalističko istraživanje, što je rezultiralo otkrivanjem počinitelja.

“Nakon dugotrajnog prikupljanja rezultata istraga iz raznih izvora izvan Hrvatske, koji su pribavljeni putem međunarodne pravne pomoći od nadležnih tijela Srbije, Ruske Federacije i Bosne i Hercegovine te kompletiranja cjelokupne dokumentacije uz ispitivanje velikog broja svjedoka, kao i završnom složenom analizom svih prikupljenih dokaza, utvrđene su osobe za koje se osnovano sumnja da su počinitelji predmetnog zločina, slijedom čega je doneseno ovo rješenje o provođenju istrage”, saopćilo je ovo odvjetništvo.

Izvor: Agencije