Picula: Crna Gora najdalje odmakla na putu eurointegracija

Izvjestilac Evropskog parlementa je konstatovo ograničen napredak u reformi pravosuđa u Crnoj Gori.

Izvjestilac Evropskog parlementa, Tonino Picula, predstavio je danas u Briselu nacrt izvještaja o Crnoj Gori (Goran Stanzl/PIXSELL)
Izvjestilac Evropskog parlementa, Tonino Picula, predstavio je danas u Briselu nacrt izvještaja o Crnoj Gori (Goran Stanzl/PIXSELL)

Izvjestilac Evropskog parlementa, Tonino Picula, predstavio je danas u Briselu nacrt izvještaja o Crnoj Gori.

U izvještaju, koji obuhvata napredak Crne Gore na putu eurointegracija za period 2019-2020, Picula konstatuje da je zemlja ”najdalje odmakla” u regiji na putu eurointegracija, ali navodi i prepreke koje Podgorica ima na putu ka članstvu.

Izvještaj konstatuje ograničen napredak u reformi pravosuđa u Crnoj Gori i zabrinutost zbog ograničenog napretka u borbi protiv korupcije, prenio je Tanjug.

”Žalimo i zbog stanja slobode izražavanja i slobode medija, područja u kojem je pet uzastopnih izvještaja Evropske komisije primjetilo da ‘nema napretka'”, navodi Picula u izvještaju.

Pohvala zbog regionalne saradnje

Crna Gora je pohvaljena za svoj konstruktivni pristup regionalnoj saradnji, kao i za punu usklađenost svoje vanjske i sigurnosne politike sa politikom EU-a.

Izvještaj Tonina Picule konstatuje i podršku od 76,6 posto, koju EU put Crne Gore ima među crnogorskim građanima, pri čemu se vlasti u Podgorici, ali i EU, pozivaju da rade na ispunjavanju jasnih očekivanja naroda u Crnoj Gori.

Političke partije koje važe za prosrpske i proruske smijenile su prošle godine Demokratsku partiju socijalista Crne Gore sa vlasti, no najavile su da neće odustajati od evropskog puta Crne Gore.

Usvajanje izvještaj o Crnoj Gori u Evropskom parlementu očekuje se u maju.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO