Kurti: Dijalog sa Srbijom da bude zasnovan na reciprocitetu i jednakosti

Kurti je najavio da će raditi sa pet članica EU-a koje nisu priznale nezavisnost Kosova, kako bi promijenile mišljenje.

Pokret Samoopredjeljenje Albina Kurtija uvjerljivi je pobjednik nedavnih vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu s 48 posto osvojenih glasova (EPA)

Predsjednik pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti izjavio je da će Kosovo otvoriti novo poglavlje sa Srbijom kroz iskren dijalog zasnovan na reciprocitetu i jednakosti.

Kurti je za bugarsku agenciju BTA rekao da to neće biti lako, ali da se nada da će uspostaviti novi dijalog pod pokroviteljstvom Brisela i uz pomoć SAD-a, prenio je Tanjug.

Govoreći o eurointegracijama, Kurti je kazao da će raditi sa pet članica EU-a koje nisu priznale nezavisnost Kosova, kako bi promijenile mišljenje.

On je kazao da to usporava “eurointegracije Kosova”, kao i viznu liberalizaciju koja nije odobrena iako je, rekao je, Kosovo ispunilo sve uslove.

Govoreći o postizbornim koalicijama, Kurti je rekao da ako i bude formirao koaliciju, to će biti sa nekom strankom nacionalne manjine, ali ne srpske, ili sa nekim zastupnikom opozicije koji bi želio da predstavlja građane koji su za njega glasali, nezavisno od stranke kojoj pripada.

Kurtijev plan

Pokret Samoopredjeljenje Albina Kurtija uvjerljivi je pobjednik nedavnih vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu s 48 posto osvojenih glasova.

Ranije je najavio da će njegov dijalog sa Srbijom, od koje se Kosovo odvojilo 2008. godine, biti tek na petom ili šestom mjestu, dok će se njegova vlada posvetiti popravljanju ekonomske situacije na Kosovu, kao i borbi protiv korupcije.

Ubrzo je uslijedio odgovor iz Brisela, prema kojem je EU upozorila Kurtija da dijalog Srbije i Kosova ne bi treba biti zapostavljen.

Izvor: Agencije