Održani ponovljeni izbori u Doboju i Srebrenici

Do ponavljanja izbora je došlo nakon što je Centralna izborna komisija BiH poništila lokalne izbore u ova dva bh. grada održane 15. novembru 2020. zbog nepravilnosti.

Pravo glasa na 26 redovnih biračkih mjesta u Srebrenici imala su 10.002 birača (Fena)

Zatvorena su biračka mjesta na ponovljenim lokalnim izborima u Doboju i Srebrenici.

Građani s pravom glasa u nedjelju su na ponovljenim lokalnim izborima birali gradonačelnika i članove Skupštine Grada Doboja na 89 biračkih mjesta, kao i načelnika i Skupštinu opštine Srebrenica na 28 biračkih mjesta.

Do ponavljanja izbora je došlo nakon što je Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine poništila lokalne izbore u Doboju i Srebrenici održane 15. novembra 2020. godine zbog utvrđenih brojnih nepravilnosti.

Ponovljene izbore u Srebrenici bojkotirale su probosanske stranke okupljene oko Inicijative “Moja adresa: Srebrenica”, ukazavši tako na probleme u izbornom procesu, pogotovo one koji se odnose na glasanje putem pošte.

Ranije su iz ove inicijative pozvali i bošnjački narod da bojkotira ponovljene izbore, prenosi Anadolija.

Izbore nadgledalo 130 supervizora

Na ponovljene izbore sati u Srebrenici je izašlo 42,87 posto, u Doboju 55,43 posto birača.

Pravo glasa na 26 redovnih biračkih mjesta u Srebrenici imala su 10.002 birača te 437 birača na dva biračka mjesta u odsustvu u Gradačcu i Živinicama.

Pravo glasa na ponovljenim izborima na 89 biračkih mjesta u Doboju imalo je 50.615 birača.

Ponovljene izbore u Doboju i Srebrenici je u ime CIK-a nadgledalo 130 supervizora, koji su obučeni i certificirani u skladu s usvojenim Programom i metodologijom obuke supervizora za nadgledanje ponovljenih izbora u Doboju i Srebrenici.

Za posmatranje ponovljenih izbora u Doboju i Srebrenici CIK je akreditirao 118 posmatrača udruženja građana, dok je za akreditiranje posmatrača političkih subjekata za posmatranje rada biračkih odbora i općinske/gradske izborne komisije nadležna općinska/gradska izborna komisija.

Izvor: Agencije