Istraživanje: Antitijela razvilo 26 posto Zagrepčana

Studija ‘Procjena serološkog odgovora populacije Grada Zagreba na kontakt sa SARS-CoV-2’ je obuhvatila 1.005 osoba.

U studiji je korištena metoda enzimsko vezana imunoapsorbirajuća analiza - ELISA (EPA)
U studiji je korištena metoda enzimsko vezana imunoapsorbirajuća analiza - ELISA (EPA)

Rezultati prve faze studije “Procjena serološkog odgovora populacije Grada Zagreba na kontakt sa SARS-CoV-2”, koja je obuhvatila 1.005 osoba, potvrdili su da je 26 posto ispitanika razvilo protivtijela nakon kontakta s korona virusom.

Istraživanje su vlastitim sredstvima finansirale Specijalna bolnica Sv. Katarina, laboratorij firme Genos, uz podršku kompanije Euroimmun, a provodi se radi utvrđivanja udjela populacije Grada Zagreba koja je bila u kontaktu s korona virusom i primarnih načina širenja zaraze, saopćeno je u nedjelju u ime profesora Dragana Primorca.

Rezultati upućuju na to da kod 25 posto ispitanika, kod kojih je ranije PCR-om ili antigenskim testiranjem potvrđeno da su bili u kontaktu s novim korona virusom, nisu detektirana protivtijela klase IgG na S protein SARS-CoV-2 virusa, navodi se u saopćenju, prenosi Hina.

Zlatni standard

U studiji su učestvovali ispitanici stariji od 18 godina – 455 žena i 550 muškaraca.

Uzorci su prikupljani od ispitanika kojima je, u skladu sa Zakonom o zaštiti na radu, poslodavac obavezan osigurati zdravstveni pregled te od ispitanika iz 11 zagrebačkih firmi.

Studiju je odobrila Etička komisija, ispitanici su potpisali Informirani pristanak i popunili Upitnik o epidemiološkim podacima i preboljelom COVID-19.

Među ispitanicima su utvrđene velike razlike u postotku seropozitivnih, od 11 do čak 56 posto, a to se tumači profesionalnom prirodom rada, strukturom organizacije posla i ličnom odgovornošću pojedinca.

U studiji je korištena metoda enzimsko vezana imunoapsorbirajuća analiza (ELISA), kojom se utvrđivalo postojanje protivtijela klase IgG na S protein virusa SARS-CoV-2.

Metoda predstavlja zlatni standard seroloških testiranja s visokom osjetljivošću, specifičnošću i pozitivnom prediktivnom vrijednošću te mogućnošću dobijanja kvantitativnog rezultata za analizirana protivtijela.

Imunosna memorija

Analize su provedene u Odjelu za laboratorijsku dijagnostiku Specijalne bolnice Sv. Katarina.

“Uz sva ograničenja koje male studije poput naše nose, iznimno značajno je za primijetiti da veliki broj osoba koje su bile u kontaktu sa SARS-CoV-2 ili ga čak preboljele nemaju protutijela”, izjavio je Primorac.

“Slično je primijećeno i nakon SARS epidemije 2003/04, kada je utvrđeno da, usprkos nestanku specifičnih protutijela na SARS-CoV, stanični imunitet prvenstveno putem imunosne memorije, a tu prvenstveno mislim na memorijske B stanice koje proizvode protutijela, te na CD4+T i CD8+T stanice, preuzima ključnu ulogu u borbi organizma protiv re-infekcija.”

Drugim riječima, dodao je, najvjerovatnije gubitak protivtijela nakon preboljelog COVID-19 neće bitno utjecati na zaštitu organizma od ponovne infekcije.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO