Danas ponovljeni izbori u Srebrenici i Doboju

Političke stranke koje su imale svoje kandidate na zajedničkoj listi  ‘Moja adresa: Srebrenica’ će bojkotirati izbore.

Ponovljeni izbori za gradonačelnika Grada Doboja i Skupštinu Grada Doboja bit će održani na 89 biračkih mjesta (EPA)

Ponovljeni izbori u bosanskohercegovačkim gradovima Srebrenica i Doboj bit će održani u nedjelju, a organizirani su nakon što je Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine utvrdila veliki broj povreda pravila izbornog procesa i nemogućnosti ostvarivanja izbornog prava.

Izbori u te dvije izborne jedinice ponovo će se provesti na osnovu istih kandidatskih listi i istih izvoda iz Centralnog biračkog spiska koji su korišteni na poništenim izborima, održanih 15. novembra, prenosi Fena.

Ponovljeni izbori za gradonačelnika Grada Doboja i Skupštinu Grada Doboja bit će održani na 89 biračkih mjesta, dok će se za načelnika Opštine Srebrenica i Skupštinu opštine Srebrenica moći glasati na 28 biračkih mjesta te dva biračka mjesta za glasanje birača u odsustvu.

Supervizor na svakom biračkom mjestu

Centralna izborna komisija je usvojila i Instrukciju o postupku provođenja izbora koja propisuje određivanje biračkih mjesta i lokacija biračkih mjesta, imenovanje članova biračkih odbora i obuke biračkih odbora, izbornu šutnju, posmatranje ponovnih izbora, dostavu izbornog materijala, način pakovanja izbornog materijala, način brojanja glasačkih listića i način utvrđivanja izbornih rezultata.

Instrukcijom o koordiniranju i nadgledanju izbora uređeno je da će CIK na svakom biračkom mjestu imenovati supervizora koji će pratiti izborni proces.

Po jedan supervisor će biti na svakom biračkom mjestu i bit će na usluzi članovima biračkog odbora.

Također, članovi i predsjednici biračkih odbora koji su bili angažirani na dan izbora 15. novembra neće moći biti ponovo angažirani na ponovljenim izborima 21. februara.

Instrukcijom su precizirana prava, obaveze i postupanje supervizora za nadgledanje rada općinske/gradske izborne komisije i biračkih odbora u Doboju i Srebrenici, dok je sastavni dio instrukcije i Kodeks ponašanja supervizora.

‘Moja adresa: Srebrenica’ najavila bojkot

Centralna izborna komisija je donijela i relevantne odluke kojima se uspostavlja glavni centar za brojanje, imenuje rukovodstvo glavnog centra za brojanje, imenuju glavni kontrolor, zamjenik glavnog kontrolora, kontrolor za obradu, unos i potvrdu rezultata glasanja i kontrolor za transport, rukovanje i skladištenje glasačkih listića i drugog izbornog materijala na ponovljenim izborima u Doboju i Srebrenici.

Političke stranke SDA, SDP, DF, SBB, SBiH, NiP, PDA, NS, NB i NBL podržale su odluku inicijative “Moja adresa: Srebrenica”, saopćila je ta inicijativa.

“Političke stranke koje su podržale inicijativu ‘Moja adresa: Srebrenica’ i zajedničkog kandidata za načelnika Aliju Tabakovića pronašle su u vrijednostima ove ideje najmanji zajednički sadržilac: borbu protiv diskriminacije i segregacije, ustrajnost u djelovanju da se ostvari potpuna ravnopravnost svih građana, posvećenost obavezi ostvarivanja prava na povratak te stalno djelovanje protiv politika koje glorificiraju ratne zločince, negiraju presude Međunarodnog suda pravde, Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Suda Bosne i Hercegovine te, konačno, protiv onih koji negiraju žrtve i sam genocid u Srebrenici”, navedeno je u saopćenju.

‘Malverzacije s glasanjem putem pošte’

Nakon zajedničkog susreta ove sedmice, kada je razgovarano o važnosti nastavka nenasilne, nadstranačke i trajne borbe za slobodu i ravnopravnost građana Srebrenice, a imajući u vidu stvarno stanje stvari u vezi s ograničenjem prava na ostvarivanje biračkog prava brojnih sugrađana u inostranstvu i grube malverzacije s glasanjem putem pošte iz Srbije te implikacije tih ograničenja i manipulacija na odnose moći i uspostavu vlasti u Srebrenici nakon izbora, donesen je jedinstven zaključak i podržan potpuni bojkot učešća na ponovljenim lokalnim izborima u Srebrenici.

Sve političke stranke koje su imale svoje kandidate na zajedničkoj listi “Moja adresa: Srebrenica” obavezuju ih da nakon izbora ne smiju preuzeti mandat odbornika bez obzira na postignute rezultate.

Isto vrijedi i za političke stranke koje su imale svoje liste, a podržale su kandidaturu Alije Tabakovića za načelnika Srebrenice.

Izvor: Agencije