Ponovljeni izbori u Srebrenici i Doboju 21. februara

Prijevremeni izbori u Travniku i Ustikolini bit će organizirani u aprilu, odlučila je Centralna izborne komisija Bosne i Hercegovine.

Izbori u Srebrenici i Doboju ponovo će se provesti na osnovu istih kandidatskih listi (EPA - Ilustracija)

Ponovljeni izbori u Srebrenici i Doboju bit će održani 21. februara, dok će prijevremeni izbori u Travniku i Ustikolini biti organizirani u aprilu, odlučila je u utorak Centralna izborne komisija (CIK) Bosne i Hercegovine.

Ranije je CIK utvrdio u obje izborne jedinice Srebrenica i Doboj veliki broj povreda pravila izbornog procesa i nemogućnosti ostvarivanja izbornog prava određenih učesnika u izbornom procesu, prenosi Fena.

Izbori u ove dvije izborne jedinice ponovo će se provesti na osnovu istih kandidatskih listi i istih izvoda iz Centralnog biračkog spiska koji su korišteni na poništenim izborima, održanim 15. novembra

Novi kandidati za Travnik i Ustikolinu

Kada su u pitanju izbori u Travniku, oni će biti prijevremeni zbog situacije gdje je kandidat za načelnika te općine preminuo tokom izbornog dana, a za općinu Ustikolina-Foča izabrani kandidat također je naknadno preminuo.

S obzirom da su kandidati preminuli, politički subjekti moći će dostaviti nove kandidate i bit će otvoren postupak prijave i ovjere političkih subjekata kao da su novi izbori, ali će mandat onoga ko bude izabran trajati do isteka tekućeg mandata.

To znači da će mandat načelnika koji bude izabran na prijevremenim izborima teći paralelno sa svim ostalim načelnicima koji su izabrani 15. novembra 2020. godine.

Izvor: Agencije