Mostar: Deponija Uborak nakon godinu dana ponovo blokirana

Građani su spriječili dolazak prvih kamiona sa smećem, nakon čega su pripadnici MUP-a neke od njih pokušali legitimisati, što su oni odbili.

Današnja blokada je, kako je navedeno, odgovor ili upozorenje građana i traje od sedam do osam sati (Anadolija)

Deponiju Uborak nakon godinu dana blokirali su građani koji naseljavaju sjeverni dio Mostara, a razlog je nezadovoljstvo zbog tužbe koju je nedavno Grad Mostar zajedno sa tri komunalna preduzeća podnio protiv Udruženja “Jer nas se tiče“, javlja Anadolija.

Današnja blokada je, kako je navedeno, odgovor ili upozorenje građana koji se godinu i po bore za izmještanje deponije sa ovog lokaliteta i traje od sedam do osam sati. Negdje oko sedam sati okupljeni građani spriječili su dolazak prvih kamiona sa smećem, nakon čega su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kanotna neke od njih pokušali legitimisati, što su oni odbili.

“To je bilo naređenje njihovog komandira. Ustvari, to su pritisci kojima smo izloženi od prvog dana, ne samo od strane policije, već i od svih nivoa vlasti. Oni to rade kako bi razbili naše djelovanje“, rekao je predsjednik Udruženja “Jer nas se tiče“ Omer Hujdur.

Predsjednik Udruženja “Jer nas se tiče“ Omer Hujdur (Al Jazeera)

Poručio je i da će sva vozila sa smećem koja na Uborak dođu do osam sati danas biti vraćena, te da će se djelovati i u narednim danima u nadi da će Grad Mostar i komunalna preduzeća povući nedavne poslane tužbe. Velika su očekivanja i od novog Gradskog vijeća, koje će konstituirajuću sjednicu imati u petak.

“Ukoliko nam bude dozvoljeno, prisustvovat ćemo sjednici. Sa novim vijećnicima već razgovaramo, oni nam ulijevaju nadu jer su obećali i obavezali se potpisom boriti za izmještanje deponije sa ovog lokaliteta. Ako budu zaista radili, naš problem će se brzo riješiti“, optimističan je Hujdur.

Deponija blokirana u tri navrata

Njegov kolega Nijaz Hodžić rekao je da je tužbu koja je pristigla lako oboriti, jer je jasno da deponija radi nelegalno, bez dozvola.

Nijaz Hodžić, Udruženje “Jer nas se tiče“ (Anadolija)

“Grad je i danas prljav jer pet komunalnih preduzeća nije u stanju držati ga čistim, što mi naravno nismo uzrokovali. Gradska uprava se sada vadi preko nas, pravdajući tu prljavštinu našim davnim aktivizmom“, izjavio je Hodžić.

Otkako je započela borba građana u ovom dijelu Mostara, deponija je u tri navrata bila blokirana na duži period, a to je stvaralo velike probleme na ulicama ne samo Mostara već i drugih gradova i općina odakle se otpad dovozi na ovu deponiju. Prva blokada prekinuta je nakon reakcije vlasti koja je tada dala određena obećanja građanima, drugu je primjenom sile prekinula policija, a treća je nakon sedam dana prekinuta zbog pandemije COVID-19.

Izvor: Agencije

Povezane

I dalje status quo u vezi sa regionalnom deponijom u Mostaru na koju se otpad odvozi uz policijsko osiguranje. Mještani traže izmještanje deponije, u koju je uloženo više od šest miliona eura kredita Svjetske banke. Međutim, iz Mostara kažu da u to treba uključiti sve nivoe vlasti, jer je strategija upravljanja otpadom nacionalna. Inicijativa građana […]

Demonstranti su jutros ponovo na nekoliko sati blokirali ceste koje vode prema regionalnoj deponiji u Mostaru. Mještani naselja u blizini odlagališta su nezadovoljni jer vlasti odbijaju njihov zahtjev za zatvaranje deponije. Kažu kako je jutrošnja blokada pristupnih cesta tek upozorenje kojim su željeli pokazati da mogu djelovati uprkos trajnom policijskom osiguranju samog odlagališta.

Mostarska policija jutros je silom deblokirala deponiju u tom gradu, a nekoliko je demonstranata zatražilo ljekarsku pomoć. Nakon pet dana zastoja, tako je počeo odvoz otpada. Građanska inicijativa opet najavljuje blokade, u želji da odlagalište otpada bude zatvoreno.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO