Preminuo sudija Apelacionog vijeća iz slučaja Ratka Mladića

Izricanje pravosnažne presude Mladiću, koje je najavljeno za maj, moglo bi biti odgođeno.

Mladić je posljednji put u haškoj sudnici bio u augustu prošle godine za vrijeme rasprave o žalbama na prvostepenu presudu (EPA)
Mladić je posljednji put u haškoj sudnici bio u augustu prošle godine za vrijeme rasprave o žalbama na prvostepenu presudu (EPA)

Izricanje pravosnažne presude Ratku Mladiću, koje je sudski Mehanizam u Hagu planirao za maj, trebalo bi da bude odgođeno zato što je jedan sudija Apelacionog vijeća preminuo, navodi Beta.

Haški sud saopštio je da je preminuo Gberdao Gustave Kam iz Burkine Faso, sudija petočlanog Apelacionog vijeća koje razmatra žalbe Mladićeve odbrane i tužilaštva na prvostepenu presudu.

Predsjednik suda Carmel Agius je, kako je iz Haga saopšteno kasno sinoć, umjesto preminulog sudije Kama (62) u Apelaciono vijeće imenovao sudiju Mustaphu El Baaja iz Maroka.

Po pravilima suda, novom sudiji mora se dati izvjesno vrijeme da se upozna s predmetom prije nego što Apelaciono vijeće nastavi sa razmatranjem pravosnažne presude Mladiću.

Iz toga proizlazi, kako navodi Beta, da će donošenje i izricanje pravosnažne presude, koje je predsjednik Agius u posljednjem izvještaju Vijeća sigurnosti UN-a najavio za maj, morati da bude odloženo.

Okončanje haškog procesa Mladiću već je nekoliko puta odgađano zbog pandemije korona virusa i operacije kojoj je Mladić bio podvrgnut u martu prošle godine.

Mladić je posljednji put u haškoj sudnici bio u avgustu prošle godine za vrijeme rasprave o žalbama na prvostepenu presudu.

Suđen za genocid

Generala Mladića (77), ratnog komandanta Vojske Republike Srpske, entiteta u Bosni i Hercegovini, Haški tribunal je 22. novembra 2017. nepravosnažno osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici; progona Hrvata i Muslimana širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce 1992-95.

Tribunal je Mladića oslobodio krivice za genocid u još pet bosanskih opština.

Odbrana je žalbom tražila da Mladić bude oslobođen ili da mu se ponovo sudi, tvrdeći da tužilaštvo nije dokazalo njegovu krivicu.

Tužioci su žalbom zahtjevali da Mladić bude proglašen krivim i za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u pet opština u BiH.

Prvu optužnicu protiv Mladića, Haški tribunal je podigao u novembru 1995, a on je u bjekstvu bio do kraja maja 2011. kada su ga u Lazarevu kod Zrenjanina uhapsile vlasti Srbije i, potom, izručile u Hag.

Izvor : Agencije

Povezane

Prvostepeni postupak protiv Ratka Mladića okončan je 22. novembra 2017. godine. Mladić je proglašen krivim za genocid u Srebrenici, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata te je osuđen na doživotnu kaznu zatvora. Oslobođen je optužbi za genocid u istočnoj Bosni i Krajini 1992. godine. Žalbu na presudu uložili su i odbrana i […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO