Oštećen minaret Aladža džamije

Sumnja se da je da je ovaj vjerski i kulturno-historijski spomenik oštećen pucnjavom iz vatrenog oružja.

Bošnjački povratnici su primijetili oštećenja na Aladža džamiji (Al Jazeera)
Bošnjački povratnici su primijetili oštećenja na Aladža džamiji (Al Jazeera)

U Foči je pretprošle noći oštećen minaret Aladža džamije. Sumnja se da je oštećena pucnjavom iz vatrenog oružja.

Pucnjavu su preksinoć čuli bošnjački povratnici koji su primijetili oštećenja na tom vjerskom i kulturno-historijski spomeniku, jer su komadi betona otpali sa munare.

Uviđaj su jutros obavili pripadnici Centra javne sigurnosti Foča, uz prisustvo goraždanskog muftije Remzije ef. Pitić i imama.

IZ u BiH osudila napad

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini najoštrije je osudila napad na džamiju Aladža u Foči, saopćila je agencija MINA.

Uviđaj su obavili pripadnici Centra javne sigurnosti Foča, uz prisustvo goraždanskog muftije Remzije ef. Pitić i imama (Al Jazeera)

Rijaset Islamske zajednice od nadležnih organa zahtijeva provođenje profesionalne istrage, razotkrivanje i procesuiranje počinioca, prenosi Fena.

Islamska zajednica, također, apelira još jednom na sve aktere društvenih procesa, a prije svega na političke zvaničnike bh. entiteta Republika Srpska, da se ne služe govorom mržnje i ne šire netrpeljivost prema muslimanima i islamu jer takvi narativi služe kao osnova i opravdanje za ovakve napade.

“Nije bilo davno kada je džamija Aladža kao i sve druge fočanske džamije bila srušena, a njene džematlije protjerane ili pobijene, upravo od onih koji se danas od entitetskih institucija i zvaničnih predstavnika veličaju kao heroji, a njihova ideologija predstavlja i promoviše kao dio kolektivnog identiteta i tradicije kojom se treba ponositi. Izgradnja mira i povjerenja nalaže odlučno suočavanje s prošlošću i osudu zločina i zločinaca. U protivnom, prijeti nam ponavljanje istih grešaka iz historije”, navela je u saopćenju Islamska zajednica u BiH.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Predstavnici devet povratničkih mjesta u Zvorniku nezadovoljni su odnosom Federalnog ministarstva za izbjegle i raseljene prema povratničkoj populaciji. Tvrde da se pomoć dijeli po političkim kriterijima. Upozoravaju na zloupotrebe – nepoštovanje rang-lista i korištenje novca za ličnu promociju ministra, koji sve to negira.    

Dvadeset i sedam godina nakon rušenja, otvorena je Aladža džamija. To je omogućila Vakufska direkcija Turske, koja je finansirala obnovu sa gotovo 2.300.000 eura. Ceremoniji otvaranja prisustvovali su brojni državni i vjerski zvaničnici, predstavnici međunarodne zajednice i građani. Više u prilogu novinarke Al Jazeere Nadine Maličbegović.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO