Direktor OSA-e oslobođen optužbe za nezakonito izuzimanje snimka u BH Pošti

Osman Mehmedagić optužen je za neovlašteno dobivanje informacija o pošiljaocu anonimne prijave protiv njega.

Direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić (Armin Durgut / PIXSELL)

Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je direktora Obavještajno sigurnosne agencije BiH (OSA) Osmana Mehmedagića i uposlenika te agencije Muhameda Pekića, nakon optužbi za nezakonito izuzimanje snimka iz poslovnice BH Pošte u Sarajevu.

Mehmedagić, kao direktor OSA-e i Pekić, kao rukovodilac Odsjeka za cyber sigurnost u ovoj instituciji, optuženi su za neovlašteno dobivanje informacija o pošiljaocu anonimne prijave protiv Mehmedagića.

Kako se navodi u optužnici, oni su na neutvrđen način saznali da je podnesena anonimna prijava protiv Mehmedagića, a Pekić je, prema naređenju Mehmedagića da mu pribavi snimak, kontaktirao direktora “BH Pošte”.

Optužnica precizira da su tražili snimak s nadzorne kamere za 27. august, navodeći da je u pitanju državna tajna.

Tužitelj Oleg Čavka koji je tražio osuđujuću presudu najavio je kako će se Tužilaštvo u svakom slučaju žaliti na oslobađajuću presudu.

Mehmedagićeva advokatica Senka Nožica kazala je pak kako prava meta ovog suđenja nije bio njen branjenik nego OSA.

“Cijelim ovim postupkom željelo se na neki način učiniti veliku šteta jednoj od značajnih institucija u BiH, a to je obavještajna služba”, ustvrdila je Nožica, prenijela je Hina.

Nova optužnica

Državno je tužilaštvo ranije ove sedmice protiv Mehmedagića podignulo još jednu optužnicu s kojom će se tek suočiti na novom suđenju i kojom ga također tereti za zloporabu službenog položaja i ovlasti. Po toj je optužnici okrivljen i ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić, a obojicu se tereti da su protuzakonito imenovali članove povjerenstva koje odlučuje o izdavanju dozvola za pristup sigurnosnim podacima državnim službenicima.

Tužiteljstvo BiH tvrdi kako su direktor OSA-e i ministar sigurnosti to učinili s ciljem kontroliranja cjelokupnog procesa izdavanja takvih dozvola.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada