Al Jazeera donijela nove detalje, organizacije u Hrvatskoj traže obnovu suđenja za Graorca

Novinar Al Jazeere je u višemjesečnom istraživanju došao do novih svjedočenja zarobljenika Manjače, koji su svjedočili u korist Graorca.

Mirko Graorac je pred hrvatskim pravosuđem optužen i osuđen za ratne zločine u Bosni i Hercegovini, premda on to od početka negira tvrdeći da je žrtva montiranog političkog procesa (Al Jazeera)

Nevladine organizacije i nezavisni intelektualci iz Hrvatske traže obnovu suđenja u slučaju Mirka Graorca, osuđen na 15-godišnju zatvorsku kaznu pod optužbom za ratne zločine, pošto je više bivših zatvorenika iz logora Manjača u Al Jazeerinom dokumentarcu objavljenom ranije ove sedmice svjedočilo u korist Graorca.

Eugen Jakovčić iz Antifašističke lige Hrvatske i član Documente, koja potiče suočavanje sa ratnom prošlošću na prostoru bivše Jugoslavije devedesetih, pozvao je predsjednika Zorana Milanovića da abolira i da uruči hrvatsko državljanstvo, kao ispriku za osuđujuću presudu zbog navodnih ratnih zločina u Bosni i Hercegovini ovom prijeratnom splitskom saobraćajnom policajcu, koja je duboko poljuljana novim svjedočenjima u Al Jazeerinom dokumentarcu Teret Mirka Graorca.

Presuda je već 90-ih izazvala ogromnu polemiku u hrvatskoj javnosti.

Milanović kao predsjednik Republike ima cijeli set načina kako može ispraviti svojevrsni propust institucija, makar ta ispravka bila na simbličnoj razini, rekao je Jakovčić.

Ovo mu je prilika da svojim konkretnim potezom pošalje poruku pravosuđu da se ne može ponašati na način kako se ponijelo u slučaju Graorac, dodao je ovaj mirovni aktivist, podsjećaju na raniju Milanovićevu politiku kritiziranja rada hrvatskog pravosuđa.

Graorac – ovo je montirani politički proces

Pred sami kraj rata, Mirko Graorac je pred hrvatskim pravosuđem optužen i osuđen za ratne zločine u Bosni i Hercegovini, premda on to od početka negira tvrdeći da je žrtva montiranog političkog procesa.

Graorac je do rata bio saobraćajni policajac, koji je sa suprugom i djecom živio u Splitu. Početkom 1992. otišao je u rodne Bajince, u Bosnu i Hercegovinu, njegovati bolesne roditelje. Nakon njihove smrti, u ratnim okolnostima pokušao se vratiti porodici u Split. Uspio je putujući preko Srbije i Mađarske, tek 1994. Više od godinu nakon povratka Državno odvjetništvo u Splitu protiv Graorca je podiglo optužnicu za ratni zločin, tereteći ga da je bio zapovjednik vanjske straže u logoru Manjača, te da je fizički zlostavljao zarobljenike i drugima izdavao naredbe da ih zlostavljaju.

U dva sudska postupka Graorac je osuđen na 20, a potom na 15 godina zatvorske kazne.

Međunarodna organizacija Amnesty International, koja je pratila suđenja, imala je brojne primjedbe na pristranost postupka i sprečavanje Graorčeve odbrane da dokaže njegovu nevinost.

Osim svjedočenja nekolicine civila i pripadnika hrvatskih formacija, koji su bili zarobljeni u Manjači, do danas javnosti nisu predočeni materijalni dokazi da je Graorac u ratu bio zapovjednik logorske vanjske straže.

Novinar Al Jazeere Branimir Zekić je u višemjesečnom istraživanju došao do novih svjedočenja zarobljenika Manjače, koji su spremni u novom postupku potvrditi da su svjedoci optužbe iznosili lažne iskaze.

Pusić – hrvatsko pravosuđe ima priliku skinuti teret

Zoran Pusić iz Građanskog odbora za ljudska prava pozvao je pravosuđe u Hrvatskoj da obnovi postupak u slučaju Graorac, i na taj način skine teret sa sebe.

“Nakon potresnog filma, više nisam siguran kome je važnije da se ovaj slučaj riješi – da li Graorcu ili hrvatskom pravosuđu”, rekao je za Al Jazeeru Pusić, koji slučaj Mirka Graorca prati dvije i po decenije.

“Meni se čini da je to važnije za hrvatsko pravosuđe, da se otarasi tog utega koji vuče za sobom već 25 godina”, dodao je.

Pusić je rekao da se propusti dešavaju i u pravosuđima s mnogo većom tradicijom nezavisnosti, odvojenosti od izvršne vlasti nego što je slučaj u Hrvatskoj, te da se hrvatsko pravosuđe ne bi trebalo libiti obnoviti ovo suđenje.

“Sada kada imamo nove dokaze, ne da bi sud mogao obnoviti proces, nego bi u svakoj iole pravnoj državi sud morao obnoviti proces”, rekao je Pusić.

Iz advokatskog ureda Čede Prodanovića podnesena je žalba Vrhovnom sudu Hrvatske na odluku Županijskog suda u Splitu kojom se odbija zahtjev za obnavljanjem postupka Mirku Graorcu. Odluka vrhovnog suda se još uvijek čeka.

Izvor: Al Jazeera