Kina Crnoj Gori donira 30.000 vakcina

Potvrde o vakcinisanju ili o preležanoj bolesti u Sloveniji izdaju porodični liječnici.

Vlada Janeza Janše je pokazala interes za ideju o standardiziranoj potvrdi o imunosti (EPA)
Vlada Janeza Janše je pokazala interes za ideju o standardiziranoj potvrdi o imunosti (EPA)

Kina je Crnoj Gori odobrila donaciju od 30.000 doza vakcine kompanije Sinopharm koja uskoro treba stići u zemlju, saopćila je crnogorska Vlada, prenosi agencija Tanjug.

U saopćenju se navodi da su kineske vlasti donaciju odobrile nakon što ih je kontaktirala crnogorska Vlada, a uprkos ograničenim kapacitetima za proizvodnju vakcina u Kini i globalno.

Ukazujući da je više od 40 zemalja zatražilo kinesku vakcinu, Vlada u Podgorici je istakla da su kineske vlasti podržale svoje proizvođače da pregovaraju sa nadležnim organima u Crnoj Gori o nabavci i odlučile odobriti tražene količine i to u vidu donacije.

U saopćenju se podsjeća da je Kina učestvovala u COVAX inicijativi Svjetske zdravstvene organizacije i da će im osigurati 10 miliona doza vakcina.

Potvrde o imunosti u Sloveniji

Za osobe koje su preboljele COVID-19 ili su dobile dvije doze vakcine protiv te bolesti u Sloveniji se smatra da su imune, pa ne trebaju negativan test na korona virus ako, naprimjer, idu na skijanje unutar zemlje, no potvrde o imunosti koje izdaju liječnici za sada ne vrijede u inozemstvu.

I Vlada Janeza Janše je, poput nekih drugih, pokazala interes za ideju o standardiziranoj potvrdi o imunosti koja bi se koristila za inozemna putovanja.

Potvrde o vakcinisanju ili o preležanoj bolesti izdaju porodični liječnici, u pravilu koštaju 15 eura, iako neki uslugu ni ne naplaćuju, a interes je veliki, neki liječnici dnevno dobiju i desetak takvih zahtjeva, prenosi Hina.

Zbog turizma i velikog broja Slovenaca koji u Hrvatskoj, naročito u Istri i na Kvarneru, imaju nekretnine do kojih zbog epidemije trenutno ne mogu, mediji u Sloveniji  s velikim interesom prate kakav će stav oko inicijative nekih država za uvođenje COVID pasoša zauzeti hrvatska Vlada.

Inicijativa o uvođenju COVID pasoša

Na pitanje o grčkoj inicijativi da se za putovanja u Evropi uvedu COVID pasoši Janša je prošle sedmice odgovorio kako mu se u sadašnjoj situaciji čini da je to “realnost koja je pred nama”.

“Inače će biti teško, u vrijeme dok pandemija nije obuzdana, putovati sa jednog aerodroma na drugi ili iz države u državu”, rekao je on, dodavši da se o takvoj ideji već više od mjesec raspravlja “na različitim nivoima”.

Janša je kazao da na takvu situaciju treba biti spreman, iako je sada najvažnije osigurati da se pribavi što više vakcina i vakciniše što veći dio populacije.

Svi putnici koji dolaze u Sloveniju, a koji su preboljeli COVID-19 u zadnjih šest mjeseci ili su vakcinisani sa dvije doze vakcine, od prošle subote ne trebaju dokazivati imunost testiranjem, odnosno mogu ući bez karantima, uz predočenje liječničke potvrde.

Beroš: Dosad u Hrvatsku stiglo 210.870 doza cjepiva

Dosad je u Hrvatsku stiglo 210.870 doza cjepiva, upotrijebljene su 142.222 doze, a cijepljeno je 87.169 osoba, naveo je na sjednici Vlade u četvrtak ministar zdravstva Vili Beroš.

Jednu dozu cjepiva primilo je 32.116 osoba dok su 55.053 osobe docijepljene drugom dozom.

“U većini županija provedba prve faze cijepljenja bliži se kraju te započinje druga faza, odnosno cijepljenje osoba starije životne dobi i kroničnih bolesnika. U okviru druge faze dosad je aplicirano 20.895 doza”, kazao je.

Prijavljene su 832 prijave sumnji na nuspojavu cjepiva, a najčešće su blage i prolazne reakcije.

Od ponedjeljka 22. februara bit će u funkciji sistem prijavljivanja građana zainteresiranih za cijepljenje, najavio je Beroš. Osim prijavom kod porodičnog ljekara građani će se moći prijaviti i putem javnog internet portala te telefonskom prijavom pozivnim centrima.

“I dalje bilježimo trend smanjenja broja novozaraženih na tjednoj razini, smanjuje se broj hospitaliziranih osoba, a broj otpuštenih je veći od broja novozaprimljenih pacijenata. Broj aktivnih slučajeva u tjedan dana smanjio se jedan posto”, naveo je, Beroš.

U Hrvatskoj su u posljednja 24 sata zabilježena 365 nova slučaja zaraze korona virusom, a 24 osobe su umrle, izvijestio je u četvrtak Nacionalni stožer Civilne zaštite.

Broj aktivnih slučajeva danas je ukupno 2.291, prenosi Hina.

Među njima je 829 pacijenata na bolničkom liječenju, od kojih je na respiratoru 74.

U samoizolaciji je trenutno 11.475 osoba.

Od prvog slučaja zaraze u Hrvatskoj do sada je zabilježena 238.866 osoba s korona virusom, od kojih je 5.399 umrlo.

Ukupno se oporavilo 231.176 osoba, od toga 269 u posljednja 24 sata.

Stanje u BiH, Srbiji i Crnoj Gori

U Bosni i Hercegovini u protekla 24 časa potvrđena su 354 nova slučaja zaraze korona virusom, a preminulo je 13 osoba oboljelih od COVID-19.

To je blagi pad novozaraženih i preminulih u odnosu na dan ranije, kada je u BiH otkriveno 368 novih slučajeva zaraze a preminulo je 14 osoba.

U BiH je od početka pandemije registrovano više od 126.000 zaraženih osoba, od čega se više od 109.000 izliječilo, dok je preminulo 4.949 osoba, prema podacima zdravstvenih vlasti.

U Srbiji je u posljednja 24 sata potvrđen 2.561 novi slučaj korona virusa, a preminulo je 15 osoba.

Prema novim podacima Minisarstva zdravlja, od posljednjeg presjeka testirano je 13.416 uzoraka.

Na bolničkom liječenju su 3.472 pacijenta, od kojih je 148 na respiratoru.

Od početka epidemije u Srbiji je zaraženo 429.048 osoba, od kojih su 4.292 preminule. Procenat smrtnosti je jedan posto. Do sada je testirano 2.810.689 uzoraka.

U Crnoj Gori su od posljednjeg presjeka registrovana 484 nova slučaja zaraze korona virusom, a od posljedica infekcije preminulo je deset osoba, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ), javlja Anadolija.

Navodi se da su laboratorije IJZ-a i druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije koronavirusa tokom srijede završile analizu i Institutu dostavile rezultate za 1.901 uzorak na koronavirus.

Ukupan broj preminulih povezanih sa COVID-19 infekcijom u Crnoj Gori od početka pandemije je 926. Kako su kazali iz Instituta, uzimajući u obzir sve novootkrivene slučajeve kao i broj oporavljenih, ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva COVID-a 19 u Crnoj Gori iznosi 8.468.

Od početka epidemijskih dešavanja ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije novim koronavirusom u Crnoj Gori je 70.658.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO