Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije novi patrijarh SPC-a

Porfirijevo ime izvukao je arhimandrit Matej, a u konkurenciji su još bili vladika bački Irinej i episkop banjalučki Jefrem.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije (Perić) danas je izabran za 46. nasljednika na tronu Svetog Save, kada je njegovo ime iz jevanđelja izvukao monah Matej, a preostala dva kandidata koja su dobila podršku 36 članova Sabora bili su i vladika bački Irinej i banjalučki Jefrem.

Njegov izbor oglasila su i zvona sa Hrama Svetog Save i Saborne crkve u Beogradu, navodi Tanjug.

Porfirije je izabran na Saboru koji je danas održan u Hramu Svetog Save u Beogradu, a njegovo ustoličenje bit će održano u petak u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Vladika Porfirije rođen je 1961. godine u Bečeju, a na krštenju je dobio ime Prvoslav.

Osnovnu školu završio je u Čurugu, a Gimnaziju u Novom Sadu.

Doktorirao u Atini

Zamonašio ga je aktuelni vladika bački, a tada jeromonah Irinej (Bulović), u manastiru Visoki Dečani, 1985. godine.

Diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu 1986. godine.

Postdiplomske studije završio je u Atini, a potom je došao u manastir Svetih arhangela u Kovilju, gdje je postavljen za igumana.

Doktorirao je 2004. na Bogoslovskom fakultetu u Atini, a na katedri Pastirske psihologije beogradskog Bogoslovskog fakulteta naslijedio je psihijatra i akademika dr. Vladetu Jerotića.

Od jula 2014. mitropolit je zagrebačko-ljubljanski. Tada je poručio da na novu dužnost odlazi bez predrasuda i otvorenog srca u odnosu na sve građane Hrvatske i Slovenije“.

Pravila nalažu da se imena kandidata koji dobiju više od polovine glasova Sabora stave u tri koverte.

Prisustvovalo 36 episkopa

Sabor je počeo u 12 sati, a prisustvovalo mu je 36 episkopa, od 39 koliko Sabor broji članova.

Prethodni poglavar SPC-a, patrijarh Irinej, preminuo je 20. novembra prošle godine, nakon što je zaražen korona virusom.

Nakon njegove smrti, patrijaršijske dužnosti preuzeo je Sveti Sinod SPC-a, kojim do izbora novog patrijarha predsjedava mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Prema pravilima, novi patrijarh treba biti izabran tajnim glasanjem, najkasnije u roku od tri mjeseca od dana kada je mjesto upražnjeno.

Ovo je prvi put da se izbor patrijarha SPC-a održao u Hramu Svetog Save.

Izvor: Agencije