BiH: Uhapšen državni zastupnik Enver Bijedić

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona nekoliko uhapšenih tereti za sklapanje štetnih ugovora u Rudniku soli Tuzla s jednom privatnom firmom.

Enver Bijedić je zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (Al Jazeera)
Enver Bijedić je zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (Al Jazeera)

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Enver Bijedić uhapšen je u četvrtrak ujutro u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), prema navodima više bosanskohercegovačkih medija.

Uz Bijedića, predsjednika stranke Socijaldemokrati Bosne i Hercegovine, uhapšeno je još nekoliko osoba.

Terete se za zloupotrebe položaja i više krivičnih koruptivnih djela.

Tužilaštvo osumnjičene tereti za sklapanje štetnih ugovora u Rudniku soli Tuzla, koji je u vlasništvu Tuzlanskog kantona (TK) sa jednom privatnom firmom.

Posao za privatnu fimu

Iz Kantonalnog tužilaštva TK- je saopćeno da se radi o predmetu u kojem je prethodila višemjesečna istraga, a odnosi se na nezakonitosti prilikom namještanja višemilionskog tendera za firmu iz Gračanice za izvođenje istražno-eksploatacionih bušotina na prostoru ležišta kamene soli Tetima, u sklopu Rudnika soli Tuzla.

Više puta su poništeni tenderi kako bi se pogodovalo ovoj firmi, što je okončano zaključivanjem ugovora s ovom firmom, za koju u Tužilaštvu TK-a smatraju da nema ni ljudske, ni materijalne resurse za izvođenje ovih radova.

Šest osoba je osumnjičeno da su počinili krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela u sticaju s krivičnim djelom primanje nagrade ili drugih oblika koristi radi trgovine uticajem.

Tri odgovorna lica iz Rudnika soli Tuzla terete se i za krivično djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO