Vakcine iz Srbije stigle u Podgoricu

Avion Vlade Srbije sa 2.000 doza ruskih vakcina Sputnik V stigao je u Podgoricu, dok se narednih dana očekuje još toliko doza.

Avion Vlade Srbije sa 2.000 doza ruskih vakcina Sputnik V stigao je u Podgoricu.

Riječ je o prvim dozama vakcina protiv COVID-a 19 u Crnoj Gori.

Delegacija Vlade Crne Gore na čelu sa premijerom Zdravkom Krivokapićem na aerodromu je dočekala predsjednicu Vlade Srbije Anu Brnabić, prenosi RTCG, piše Tanjug

Ministarica zdravlja Jelena Borovinić Bojović rekla je da narednih dana očekuje još 2.000 doza.

Iz Ministarstva zdravstva saopćeno je kako se očekuje i prvi kontingent vakcine iz Rusije, kao i kineskog Sinopharma i Pfizera.

Ranije ponude

Crna Gora je mogla početi s vakcinisanjem stanovništva još prošlog mjeseca, saopćio je predsjednik te zemlje, Milo Đukanović.

Riječ je 10 hiljada doza vakcina ponuđenih u obliku donacije investitora Petrosa Statisa koja je, kako kaže Đukanović, odbijena zbog nesposobnosti aktualne vlasti u Crnoj Gori.

Obrazloženje Vlade je tada bilo da se vakcine dogovaraju samo na državnom nivou i da Svjetska zdravstvena organizacija ne poznaje mogućnost donacija.

Iz Ministarstva zdravstva tvrde da se radilo o različitim procedurama.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović ranije je kazao da “Vlada Crne Gore izražava veliku zahvalnost za ovaj nesebični i humani gest, koji je odličan uvod u bolju bilateralnu saradnju dvije države”.

U Crnoj Gori još nije počela vakcinacija, a Vlada za kašnjenje krivi prethodnu vlast.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada