Plenković: Obavljeni inicijalni razgovori o ruskoj vakcini

Čeka se da vakcina Sputnik V dobije odobrenje Evropske agencije za lijekove, rekao je premijer Hrvatske.

Plenković je rekao da će resori zdravstva i vanjskih poslova poslati određene upite i zahtjeve ruskoj strani (EPA)

Hrvatski premijer Andrej Plenković potvrdio je da je Vlada obavila inicijalne razgovore s ruskom stranom o vakcini Sputnik V.

Ako ta vakcina dobije odobrenje Evropske agencije za lijekove (EMA), želimo biti u poziciji da popunimo sadašnji nedostatak vakcina, istaknuo je, prenosi Hina.

Uz ocjenu kako je u medijima puno “kakofonije” u vezi ruske vakcine, Plenković je rekao da je Vlada proteklih mjeseci radila na tome da osigura dovoljne količine vakcine za cijelu populaciju.

Spomenuo je 1,9 miliona doza Pfizerove vakcine, milion doza Modernine, 2,7 miliona doza AstraZenecine vakcine i još 900.000 doza kompanije Johnson&Johnson koja je, dodao je, sada počela proceduru registracije vakcina jer sve vakcine prolaze verifikaciju EMA-e.

“Hrvatske je članica Europske unije, procedura zaštite zdravlja naših sugrađana dodatno je ojačana time što svi lijekovi i cjepiva koja dolaze na naše tržište prolaze filtere i kontrole Europske agencije za lijekove, a u tom procesu sudjeluje i hrvatska Agencija za lijekove i medicinske proizvode  (HALMED)”, izjavio je Plenković.

Zbog sporije distribucije vakcine na nivou EU-a, dodao je da Vlada želi vidjeti koje su druge mogućnosti za eventualnu nabavku vakcine koja, poput Sputnika, može biti dostupna.

Odobrenje EMA-e

Plenković je potvrdio kako je Vlada uspostavila inicijalne kontakte s ruskom stranom, rekavši da će resori zdravstva i vanjskih poslova poslati određene upite i zahtjeve ruskoj strani.

Dodao je da Rusija trenutno kontaktira s EMA-om na nivou takozvanog naučnog odbora, a u tom procesu će sudjelovati i HALMED.

“Pa ako se istodobno dogodi da Sputnik dobije odobrenje EMA-e želimo biti u poziciji da smo na vrijeme rezervirali određene doze kako bismo de facto popunili praznine koje trenutačno postoje, premda su najave, a o tome je danas govorio i Stožer, za kraj veljače i ožujak dobre – oko 600 tisuća doza cjepiva, i puno više u travnju i svibnju”, istaknuo je.

Rusija čeka zahtjev

Ambasador Rusije u Hrvatskoj Andrej Nesterenko rekao je da Rusija očekuje da će Hrvatska podnijeti zvanični zahtjev za kupovinu vakcine Sputnik V, prenosi Tanjug.

Nesterenko je naveo da je razgovarao sa hrvatskim ministrom zdravlja Vilijem Berošom, što je za njega pokazatelj namjere hrvatske vlade da razmotri nabavku vakcine iz Rusije.

“Ministar je podvukao da Hrvatska uzima u obzir da je ovaj lijek efikasan protiv korona virusa i da oko 30 država, među kojima i Mađarska, članica EU, planira da ga kupi”, kazao je ruski ambasador.

On je naveo da zvanični zahtjev za vakcine treba da stigne iz Zagreba.

“S obzirom na činjenicu da je Hrvatska članica Evropske unije, potrebno je poštovanje određenih pravila koja je postavila EU o kupovini stranih lijekova”, naglasio je Nesterenko i dodao da se EMA bavi tim pitanjem i da se očekuje da odluči u slučaju Hrvatske.

Ruski ambasador je rekao Berošu i da bi hrvatske ovlaštene agencije i predstavnici Ruskog fonda za direktna ulaganja (RDIF) trebali da obave razgovore o svim detaljima isporuke ruske vakcine.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada