Odgođena izmjena tužilačkih zakona u Crnoj Gori

Parlamentarna većina odgodila je razmatranje zakona kako bi se mogli konsultirati s evropskim partnerima.

Izglasavanje tih zakona bi značilo da je Crna Gora 'prešla crvenu liniju' u pregovorima s Evropskom unijom (EPA)

Zastupnici vladajuće većine odustali su u utorak navečer od zahtjeva za vanredno zasjedanje Skupštine Crne Gore 18. februara o tužilačkim zakonima kojima bi se ukinulo Specijalno državno tužilaštvo.

U dopisu predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću, većina prihvata zahtjev Vlade da se “na kraći rok” odgodi razmatranje predloženih zakona, kako bi Vlada mogla “obaviti neophodne konsultacije s evropskim partnerima, saglasno Sporazumu Crne Gore i Evropske unije o stabilizaciji i pridruživanju, kao i drugim obavezama iz evropske agende, a s ciljem da ne dođe do ugrožavanja evropskog puta Crne Gore, odnosno strateških državnih interesa”.

Premijer Zdravko Krivokapić upozorio je ranije u utorak parlamentarnu većinu da bi izglasavanje tužilačkih zakona kojim se ukida Specijalno državno tužilaštvo značilo da je Crna Gora “prešla crvenu liniju” u pregovorima s EU-om, prenosi Beta.

Kritike Evropske unije i ambasade SAD-a

Tim zakonima bi se ukinulo Specijalno državno tužilaštvo te su to kritizirali EU i ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici.

Odgađanju sjednice se protivio Demokratski front (DF), ali su odlaganje prihvatile ostale stranke koje čine novu parlamentranu većinu, tako da DF nije imao većinu potrebnu za sazivanje sjednice.

Nova vladajuća većina planira ukinuti Specijalno državno tužilaštvo, čime bi specijalni tužitelj Milivoje Katnić i ostali tužitelji iz tog odjeljenja ostali bez posla.

Do izbora rukovodioca novog tužilaštva, poslove starog u predmetima, koji ne trpe odlaganje, preuzelo bi Vrhovno državno tužilaštvo, navodi se u prijedlogu zakona o tužilaštvu za organizirani kriminal i korupciju.

Taj zakon nova vladajuća većina planirala je donijeti po hitnom postupku, bez javne rasprave i mišljenja Evropske komisije, što je do sada bio slučaj kada su usvajani bitni zakoni.

Optužnica protiv Kneževića i Mandića

Smjenjivanje specijalnog tužitelja traži DF, od kojeg zavisi opstanak Vlade.

Katnić je protiv lidera DF-a Milana Kneževića i Andrije Mandića podigao optužnicu u slučaju pokušaja državnog udara 2016. godine i oni su u prvostepenom postupku osuđeni na po pet godina zatvora.

Apelacioni sud je, međutim, nedavno ukinuo tu presudu i vratio predmet na ponovno suđenje.

Lideri DF-a su, po nalogu Katnića, hapšeni u još nekoliko slučajeva tokom prošlih godina.

Izvor: Agencije