Kurti: Srbija se treba osloboditi Kosova te odmaći od Rusije i Kine

Važno je da u Srbiji dođe do promjena u pogledu načina na koji gledaju Kosovo, rekao je lider Porketa Samoopredjeljenje.

Albin Kurti: Srbija se treba suočiti sa svojom prošlošću (EPA)

Albin Kurti, lider Pokreta Samoopredjeljenje, koji je osvojio najviše glasova na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu, izjavio je da je spreman na dijalog sa Srbijom od kojeg će ljudi imati koristi, ali da nije prihvatljivo da se uđe u dijalog u kojem se očekuje da se Srbiji nadoknadi gubitak Kosova za vrijeme Slobodana Miloševića.

U u intervjuu za briselski Euronews rekao je da bi se Srbija trebala da se suoči sa sopstvenom prošlošću, jer se čini da ne žali, niti se kaje, prenosi Tanjug.

“Važno je da u Srbiji dođe do promjena u pogledu načina na koji gledaju Kosovo”, kazao je Kurti.

‘Oslobodili smo Kosovo od Srbije’

Upitan da li i dalje želi puno izvinjenje, priznanje i odštetu od Srbije, Kurti kaže da je to neophodno, kao i da je neophodno da se Srbija što prije udalji od Rusije i Kine.

“Mislim da bi se trebala odmaknuti od Ruske Federacije i Kine i da pokuša to uraditi što brže. Mora se osloboditi Kosova. Oslobodili smo Kosovo od Srbije. Mislim da bi se Srbija trebala osloboditi Kosova”, rekao je Kurti.

Upitan kako postići pomirenje Srba sa Kosova i Albanaca, Kurti kaže da to nije neophodno, jer se nisu borili s njima, već sa Srbijom.

“U tom smislu potrebno je da se Srbija suoči sa svojom prošlošću, da se pogleda u ogledalo, a ne da Kosovo gleda vojnim dvogledom. I da prizna našu nezavisnost”, kazao je.

‘Srbiji je potreban Charles de Gaulle’

“Mislim da je Srbiji potreban srpski Charles de Gaulle, koji će reći, baš kao što je De Gaulle rekao, da je ‘Francuska sjajna bez Alžira’, da je Srbija sjajna bez Kosova”, rekao je on.

Kada se radi o vakcinama, Kurti je kazao da neće primiti vakcine od Srbije, koja ih nabavlja od Rusije i Kine, i dodao da je, u pogledu vrijednosti i interesa, “naša orijentacija” uvijek bila prema Zapadu.

Kada se radi o Albaniji, Kurti je rekao da bi da se na Kosovu održava referendum o pridruživanju Albaniji on glasao za.

Kako je objasnio, po Ustavu Kosovo ne može postati dio Albanije, ali može se pridružiti federaciji s tom zemljom.

Govoreći o nedavno održanim izborima, kazao je da neće ući u koaliciju sa Demokratskom partijom Kosova, niti s Demokratskim savezom Kosova, jer se radi o strankama koje su prethodnih 20 godina vodile zemlju i koje bi se trebale reformirati.

‘Sada želimo poslove i pravdu’

“Mi sada želimo poslove i pravdu, što znači da želimo zaustaviti migraciju mladih zaposlenjem, želimo se boriti protiv korupcije i okončati elemente zarobljavanja države, koje su uglavnom provodile ove stranke koje su izgubile na nedjeljnim izborima”, rekao je Kurti.

Poručio je Evropskoj uniji da bi se trebala reformirati u cijelosti, a ne samo metodologiju proširenja.

“Šest zemalja Zapadnog Balkana i EU su važni jedni drugima. Mislim da će Unija sa šest zemalja Zapadnog Balkana postići podudarnost s Evropom kao kontinentom i nikada to ne smijemo zaboraviti”, zaključio je Kurti.

Izvor: Agencije