Šta će značiti bojkot izbora u Srebrenici?

Vlast u Srebrenici mogli bi nakon 21. februara činiti isključivo odbornici srpske nacionalnosti i načelnik Mladen Grujučić, prvi put nakon rata u zemlji.

Naloženo je ponovno glasanje na 26 od 28 biračkih mjesta u Srebrenici, ali ne i oni koji su došli putem pošte (Reuters)

Bojkot izbora nije odluka koja može donijeti bitne promjene, upozoravaju pojedini analitičari, nakon što su iz Inicijative “Moja adresa Srebrenica” najavili bojkot ponovljenih izbora u Srebrenici, jer Centralna izborna komisija (BiH) Bosne i Hercegovine nije ponovila i glasanje putem pošte, za koje iz Inicijative smatraju da su dominatno njihovi glasači.

“Bojkot je politička odluka… iskreno, mislim da to nije dobra ideja i da kao način političke borbe nije polučio željene rezultate, gledajući i mnoge države u regiji”, rekao je za Al Jazeeru Dario Jovanović iz Koalicije “Pod Lupom”, koja nadgleda regularnost izbornog procesa u Bosni i Hercegovini.

“Na taj način oduzimate sebi vrlo bitne poluge u smislu političke borbe iznutra”, kaže Jovanović.

‘CIK BiH nije uvažio oko 1.000 glasova’

Vlast u Srebrenici mogli bi nakon 21. februara činiti isključivo odbornici srpske nacionalnosti i načelnik Mladen Grujučić, prvi put bez Bošnjaka nakon rata u zemlji, ako Inicijativa “Moja adresa Srebrenica”, koja okuplja pretežno bošnjačke političare, ustraje u bojkotu tih izbora.

Bivši načelnik Srebrenice Ćamil Duraković rekao je da CIK na izborima 15. novembra nije uvažio oko 1.000 glasova koji su u Srebrenicu došli poštom kasno, iako za to nisu krivi glasači, a da ta nepravilnost nije ispravljena ni kod ponovljenih izbora, zakazani za 21. februar.

“Ljudima je oduzeto glasačko pravo, ali CIK nije uvažio našu žalbu”, kazao je Duraković za Al Jazeeru u ponedjeljak, dodajući da se radi o bošnjačkim glasovima, koje su trebali dobiti Inicijativa „Moja adresa Srebrenica“ i kandidat za načelnika Alija Tabaković.

“Ako bi izašli na ponovljene izbore pod ovakvim uslovima, nemamo nikakvu šansu za ravnopravno natjecanje”, rekao je Duraković. “Zbog toga smo odlučili da ne učestvujemo u izborima i da ne dajemo legitimitet takvom izbornom procesu”, dodao je.

Hapšenja zbog trgovanja glasovima

Centralna izborna komisija poništila je rezultate lokalnih izbora provedenih u Srebrenici 15. novembra, s obrazloženjem kako su brojne nepravilnosti ugrozile regularnost izbornog procesa, dok je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsila više lica zbog trgovanja glasovima.

Naloženo je ponovno glasanje na 26 od 28 biračkih mjesta u Srebrenici, ali ne i oni koji su došli putem pošte.

Prema rezultatima objavljenim nakon 15. novembra, pobjedu na izborima u Srebrenici odnijela je koalicija stranaka sa srpskim predznakom, a novi mandat osvojio je dosadašnji načelnik Mladen Grujičić.

Bošnjačke su se stranke žalile zbog nevažećih dokumenata kojima su se identificirali birači, fiktivnog prijavljivanja birača koji zapravo žive u Srbiji, višekratnog glasanja istih osoba i nuđenja novca biračima.

Iz Inicijative “Moja adresa Srebrenica“ od početka su nezadovoljni jer CIK i Sud Bosne i Hercegovine nisu poništili i rezultate izbora putem pošte, premda su, tvrde, imali više dokaza kršenja izbornih pravila i na glasačkim biralištima izvan zemlje.

Brojne nepravilnosti tokom glasanja

Jovanić kaže da je bilo iluzorno očekivati da će se u Srebrenici ponoviti i proces glasanja putem pošte, jer taj proces ima rokove, utvrđene zakonom, i oni traju najmane 75 dana, dok se ponovljeni  izbori moraju održati u roku od 14 dana.

“Ni taj rok [od 14 dana] nije ispoštovan i treba pokrenuti raspravu o tome”, rekao je Jovanović.

Proces u vezi glasanja putem pošte je potpuno diskreditiran ne samo u Srebrenici, već i u drugim gradovima u Bosni i Hercegovini, s obzirom na broj nepravilnosti koje su grđani prijavili, uključujući krađu identiteta, upozorio je Jovanović.

Srebrenica je i četvrt stoljeća nakon rata i genocida počinjenog u tom gradiću mjesto stalnih političkih sukoba i napetosti između Bošnjaka i Srba koji tamo žive.

Izvor: Al Jazeera