Evropska povjerenica u četvrtak u BiH o situaciji s migrantima

Ylva Johansson će s najvišim državnim i lokalnim dužnosnicima razgovarati o situaciji s migrantima te posjetiti izbjeglički kamp ‘Lipa’.

Na granici između BiH i Hrvatske stotine migranata boravile su na otvorenom (Armin Durgut / PIXSELL)

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Ylva Johansson otputovat će u četvrtak u Bnu i Hercegovinu, gdje će s najvišim državnim i lokalnim dužnosnicima razgovarati o situaciji s migrantima te posjetiti izbjeglički kamp “Lipa”, najavljeno je u utorak iz Evropske komisije.

Sastat će se s članovima bh. Predsjedništva, predsjedavajućim Vijeća ministara, ministrom sigurnosti Bosne i Hercegovine, premijerom Unsko-sanskog kantona i gradonačelnikom Bihaća, rekao je glasnogovornik EK-a Adalbert Jahnz, prenosi Hina.

Zajedno s predstavnicima Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i ostalih agencija Ujedinjenih naroda, Johansson će posjetiti izbjeglički kamp “Lipa” kod Bihaća.

Taj kamp je znatno uništen u požaru  23. decembra 2020. godine.

Kamp je uspostavljen u aprilu 2020. godine, kao odgovor bh. vlasti na pandemiju korona virusa, ali u njemu nije bilo uvjeta za boravak zimi.

EK: Trenutno u BIH 8.000 migranata

Nakon požara, stotine migranata boravile su na otvorenom, da bi im potom privremeni smještaj bio osiguran u šatorima, koje su postavil Oružane snage Bosne i Hercegovine.

Istovremeno je kamp “Bira”, koji se nalazi u gradu Bihaću, koji je evropskim sredstvima opremljen za boravak zimi, prazan, zbog protivljenja građana i lokalnih vlasti.

Prema Evropskoj komisiji, u Bosni i Hercegovini trenutno boravi oko 8.000 hiljada migranata i izbjeglica, od kojih njih oko 6.000 živi u kampovima koje finansira Evropska unija pored Sarajeva i u USK-u.

Komesarka Johansson će nakon Bosne i Hercegovine otići u posjetu Albaniji.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada