Bivši Mladićev oficir optužen za genocid u Srebrenici

Sud Bosne i Hercegovine je potvrdio optužnicu protiv bivšeg oficira Vojske Republike Srpske Zorana Malinića, koji se tereti za učećšće u genocidu počinjenom u Srebrenici 1995. godine.

Rezultat napada na Srebrenicu bio je likvidacija više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka te progon desetaka hiljada civila (Reuters)

Sud Bosne i Hercegovine u utorak je potvrdio optužnicu protiv bivšeg oficira Vojske Republike Srpske (VRS) Zorana Malinića, koji se tereti za učećšće u genocidu počinjenom u Srebrenici 1995. godine.

U julu 1995. godine, kada su pripadnici vojske i policije bosanskih Srba napali Srebrenicu, Malinić je bio komandant bataljona Vojne policije pri zaštitnoj jedinici Glavnog štaba VRS-a, na čijem je čelu bio general Ratko Mladić, prvostepeno presuđen na doživotni zatvor zbog ratnih zločina i genocida počinjenih tokom rata u Bosni i Hercegovini.

U optužnici se navodi kako je Malinić, postupajući po direktnim nalozima Mladića te Milomira Savčića, od 11. do 17. jula 1995. godine na području mjesta Nova Kasaba “svjesno pružao pomoć učesnicima udruženog zločinačkog pothvata, po kojem je plan bio zarobiti, zatočiti te po kratkom postupku pogubiti i potom pokopati vojno sposobne Bošnjake”, prenosi Hina.

Cilj uništenje Bošnjaka u i oko Srebrenice

Cilj tog zločinačkog pothvata, kako piše u optužnici, bio je uništiti cjelokupnu bošnjačku etničku skupinu u Srebrenici.

U optužnici je navedeno kako je konačni rezultat napada na Srebrenicu bio likvidacija više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka te progon više od 40.000 civila, koji su do 11. jula 1995. godine boravili na tom području.

Malinić je ranije o počinjenim ratnim zločinima na području Srebrenice svjedočio na suđenju protiv Mladića pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Milomir Savčić, koji je u optužnici protiv Malinića naveden kao suodgovoran za izdavanje komandi o progonima i istrjebljenjima, već je suočen sa suđenjem u odvojenom procesu za ratne zločine, koji je protiv njega također pokrenut na Sudu Bosne i Hercegovine.

Savčić je trenutno na čelu organizacije koja u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska okuplja bivše pripadnike VRS-a.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO