Šeks tužio Hrvatsku sudu u Strasbourgu zbog Tuđmanovih dokumenata

Precizirao je da se radi o 29 transkripata razgovora Tuđmana s različitim državnicima ili političarima iz 1992. i 1993. godine.

Šeks je kazao da su Upravni i Ustavni sud iz nekih čudnih razloga potpuno pogrešno utvrdili da bi objavljivanje transkripata predsjednika Tuđmana ugrozilo nacionalnu sigurnost (Marko Lukunic/PIXSELL)

Političar Vladimir Šeks potvrdio je u ponedjeljak da je Hrvatsku tužio Evropskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu jer mu nije dozvoljen pristup dokumentima predsjednika Franje Tuđmana, poručivši da je u nacionalnom interesu da se to razdoblje moderne historije razotkrije, a ne da se skriva.

Riječ je o dokumentima iz arhiva Ureda predsjednika Hrvatske koje je Šeks zatražio u vrijeme bivše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Pristup dijelu dokumenata nije mu odobren uz obrazloženje da je riječ o tajni, a tu su odluku kasnije potvrdili Upravni i Ustavi sud.

U izjavi Hini Šeks je kazao da su Upravni i Ustavni sud “iz nekih čudnih razloga potpuno pogrešno utvrdili da bi objavljivanje transkripata predsjednika Tuđmana ugrozilo nacionalnu sigurnost” i štetilo nacionalnim interesima pa mu jedno preostaje to pitanje riješiti na evropskom nivou.

Precizirao je da se radi o 29 transkripata razgovora Tuđmana s različitim državnicima ili političarima iz 1992. i 1993. godine za koje mu je uskraćeno da ih dobije na uvid, a koji su mu potrebni za memoare.

“Dobio sam na stotine i stotine takvih dokumenata koje sam legalno koristio u svom znanstvenom i stručnom radu i oni su objavljeni, a za ove iz nekih čudnih razloga, meni neobjašnjivih, rečeno je da u tih 29 transkripata, poput razgovora predsjednika Tuđmana s vodstvom HDZ-a Brodsko-posavske županije ili sa zajednicom prognanika, da bi to ugrozilo nacionalnu sigurnost, sada odnosno prije godinu, dvije dana”, rekao je Šeks.

‘Borba hrvatskog naroda’

Ustvrdio je da su sudske instance donijele odluku arbitrarno i neutemeljeno na zakonu te da su napravili grešku kad su tu dokumentaciju zatvorili za javnost.

Kaže da ne može dokučiti zbog čega mu je uskraćena dokumentacija i da je to izvan racionalnog diskursa jer je u najvećem interesu hrvatske države da se taj dio razdoblja hrvatske moderne historije potpuno razotkrije, a ne da se skriva.

“Mi nemamo razloga ničim se stidjeti borbe hrvatskog naroda za hrvatsku državu i zamagljivanje samo otvara put onima koji krivotvore hrvatsku borbu za državnost, slobodu i suverenost”, zaključio je Šeks.

Njegova advokatica Višnja Drenški Lasan izjavila je da je Šeks podnio aplikaciju Evropskom sudu za ljudska prava koji ju je razmotrio i napravio izvod iz činjenica te odredio da pravna zastupnica Hrvatske treba odgovoriti najkasnije do 20. maja ove godine.

“Nakon odgovora obrane tuženika slijedi naše mišljenje, a potom će o spisu dalje odlučivati vijeće od šest sudaca koji će donijeti presudu”, kazala je advokatica pojašnjavajući praksu suda u Starsbourgu.

Izvor: Agencije