Vučić predao Zaevu vakcine koje Srbija donira S. Makedoniji

Na graničnom prelazu Tabanovci makedonski premijer je dočekao predsjednika Srbije, koji mu je uručio 4.680 doza vakcine kompanije Pfizer.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić predao je u nedjelju pomoć u vidu 4.680 doza vakcina kompanije Pfizer premijeru Sjeverne Makedonije Zoranu Zaevu na graničnom prelazu Tabanovce.

Zaev je izrazio zahvalnost na prijateljskoj solidarnosti i poručio da će time početi imunizacija u Sjevernoj Makedoniji.

“To je komšijska pružena ruka, podrška i prva pomoć Sjevernoj Makedoniji, dok ne stignu vakcine koje je poručila”, rekao je on i dodao da je to “poruka bratstva i prijateljstva”.

Vučić je kazao da je Srbija vakcinu željela pokloniti i ranije, ali da je morala ispuniti veoma složene i kompleksne procedure, da ne bi trpjela sankcije i da ugovor s Pfizerom striktno zabranjuje da država koja je vakcine odbila otuđuje te vakcine i daje ih nekom drugom, ali da su ti ugovorni problemi sada riješeni.

“Srećan sam što smo mogli da pomognemo našoj braći i prijateljima. Srbija nema drugih interesa, već pokazuje prijateljstvo prema građanima Severne Makedonije”, poručio je Vučić.

Dodao je da je prvu i drugu dozu vakcine u Srbiji primilo oko 840.000 ljudi.

Hoće li Srbija i drugim zemljama dati vakcine?

Na pitanje da li će Srbija i drugim zemljama dati vakcine, ako ih zatraže, Vučić je rekao da ti pregovori ne traju jedan dan, a da je Sjeverna Makedonija bila najviše zainteresirana.

Upitani o inicijativi “mini Schngen” i da li misle da će joj se i druge zemlje regije priključiti, Vučić je rekao da su svi iz regije dobrodošli, dok je Zaev ocijenio da će se i ostali ubrzo priključiti.

Prema najavi ministra zdravstva Sjeverne Makedonije Venka Filipčeta, na konferenciji za novinare poslije primopredaje, vakcinacija u Sjevernoj Makedoniji počet će u srijedu i prvi će vakcinu dobiti zdravstveni radnici

Izvor: Al Jazeera i agencije