Regiju zahvatio ledeni val, temperature u BiH i do minus 20 stepeni

Minus 20 stepeni zabilježeno na Bjelašnici, meteorolozi najavili da će se iznimno niske temperature zadržati i u danima vikenda.

U Sarajevu je u 7 sati izmjereno minus sedam stepeni (EPA)

Veći dio Bosne i Hercegovine u petak je zahvatio ledeni val pa su se temperature u toj zemlji ponegdje spustile i do 20 stepeni ispod nule, izvijestile su meteorološke službe.

Rekordnih ovogodišnjih minus 20 zabilježeno je na planini Bjelašnici dok je u samom glavnom gradu Sarajevu u 7 sati izmjereno minus sedam stepeni.

Temperature slične onima u Sarajevu zabilježene su i u drugim gradovima u centralnom dijelu BiH, a iznimno hladno bilo je i na jugu zemlje gdje se rijetko bilježe ledeni dani kakav je petak.

U Grudama je tako temperatura u jutarnjim satima iznosila minus tri stepena, Mostaru minus dva a u Neumu je bila nula.

Meteorolozi su najavili kako će se iznimno niske temperature zadržati i u danima vikenda, a u ‘plusu’ bi mogao biti jedino jug zemlje odnosno Hercegovina gdje se očekuju temperature do pet stepeni.

Iako na cestama nema snježnih nanosa, iz entitetskih auto-moto klubova upozoravaju vozače na klizave ceste i povećanu opasnost u saobraćaju.

Ledeni val u Hrvatskoj

U nekim dijelovima Hrvatske temperature su također pale do minus 15 stepeni. Najniže temperature, ispod minus 15 stepeni, zabilježene su na Dinari i Zavižanu. U Gorskom kotaru i Lici jutros su temperature bile ispod minus 10 stepeni. Na Medvednici je izmjereno minus 13.5 stepeni. Na kopnu su se temperature ujutro kretale između nula i minus 10 stepeni.

Temperature iznad nula stepeni izmjerene su samo na jugu zemlje i na nekim otocima. Hladnoća će, najavljuju meteorolozi, trajati danima. Zbog toga su za cijelu zemlju izdana upozorenja Meteoalarma. Probleme u prometu stvara i jaka i olujna bura.

Izvor: Agencije

Povezane

Socijalno najugroženiji građani Srbije, oni koji žive na ulici, i prije su bili u nezavidnu položaju, a tokom epidemije i dolaskom zime njihova je situacija dodatno pogoršana. Kako žive i ko im pomaže, u priči Zorana Kosanovića.

Published On 13 Dec 2020
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO