Počela vakcinacija u BiH: Rusku vakcinu prvi primio direktor UKC-a RS

U Univerzitetski klinički centar RS stigle su ruske vakcine Sputnik V, a prvu vakcinu protiv korona virusa u BiH primio je direktor ove ustanove.

Prve doze ruskih vakcina Sputnik V primit će zaposleni u Covid odjeljenjima UKC-a (Anadolija)

U Univerzitetski klinički centar Republike Srpske stigle su ruske vakcine Sputnik V, a prvu vakcinu protiv korona virusa u Bosni i Hercegovini primio je Vlado Đajić, direktor ove ustanove.

Nakon Đajića predstavnici Instituta za javno zdravstvo RS dali su vakcine za još dvadesetak zaposlenih u COVID odjeljenjima u UKC-u RS-a.

U pitanju su prve doze vakcina protiv korona virusa koje su primijenjene u Bosni i Hercegovini, a doze su ruskih vakcina Sputnik V koje je putem interventnog uvoza naručilo Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS-a.

Do sada je stiglo 2.000 doza za 1.000 osoba, a iz entiteta Republika Srpska preko Instituta za javno zdravstvo naručeno je još 400.000 doza za 200.000 osoba od čega se polovina očekuje u drugoj polovini mjeseca, a druga polovina u martu.

Iz UKC-a RS-a navode da je u ovoj ustanovi u proteklih 11 mjeseci pregledano 13.000 osoba dok je oko 3.000 hospitalizovanih.

Povjerenje u efikasnost vakcine

Vlado Đajić u obraćanju medijima pred početak vakcinacije rekao je da je ovo historijski trenutak za “UKC RS-a, RS i BiH”.

Pojasnio je da se vakciniše, jer je svakodnevno u kontaktu s pacijentima na COVID odjeljenju, jer ima povjerenja u vakcinu i da vjeruje da će vakcine pomoći u borbi protiv korona virusa.

“Na svjetskom tržištu je velika utakmica i nema dovoljno ovih vakcina”, rekao je Đajić i dodao da veće količine vakcina očekuju sljedeće sedmice.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a, rekao je da su uspjeli da obezbijede količine ruske vakcine za vakcinaciju prije svega zdravstvenih radnika, a onda i svih drugih u skladu s planom vakcinacije.

“Ja ću se svakako vakcinisati, ali kada krene veći kontingent vakcina za vakcinaciju stanovništva, ja ću biti prvi među jednakima”, rekao je Šeranić.

Odobrenje državne agencije

Nakon što je 2.000 doza ruskih vakcina stiglo u BiH državna Agencija za lijekove i medicinska sredstva odobrila je upotrebu ovih vakcina.

“Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH izvršila je provjeru kvaliteta vakcine Gam-COVID-Vac i utvrdila da ispitani uzorak navedene vakcine odgovara deklarisanom kvalitetu u pogledu ispitanih parametara”, naveli su iz agencije i dodali da su se s obzirom na to stekli uslovi da se pokrene proces imunizacije stanovništva vakcinom Gam-COVID-Vac.

Enitet RS očekuje i vakcine naručene preko Minsitarstva civilnih poslova BiH i COVAX mehanizma, a u toku su i razgovori o nabavci kineskih vakcina Sinopharm.

Čekanje vakcina

Očekuje se da će u BiH uskoro stići i prva pošiljka Pfizerove vakcine od tek 4.000 doza, dok je nepoznanica kada bi u zemlju mogle pristići veće količine.

Iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine saopćili su da su, putem Mehanizma za globalni pristup vakcinama za sprečavanje COVID-19 (COVAX), naručili milion i 232.000 doza vakcina, što je dovoljno za vakcinalnu pokrivenost 20 posto stanovništva. Osim vakcina putem COVAX mehanizma, Bosna i Hercegovina je kroz mehanizam Evropske unije dogovorila nabavku još 882.000 doza vakcina (Pfizera i Moderna).

Zbog složenog državnog uređenja te nepostojanja državnog ministarstva zdravstva jako je komplicirana procedura nabave lijekova u BiH, uključujući i vakcine protiv korona virusa.

Izvor: Al Jazeera i agencije