Mostar bez gradonačelnika, nastavak sjednice GV-a u ponedjeljak

Sjednica Gradskog vijeća prekinuta je prije drugog kruga izbora gradonačelnika, a treći nastavak konstituirajuće sjednice zakazan je za 15. februar.

Za pobjedu u prva dva kruga izbora za gradonačelnika potrebna je dvotrećinska većina (Anadolija)

Sjednica Gradskog vijeća Grada Mostar prekinuta je u petak prije drugog kruga izbora gradonačelnika, a treći nastavak konstituirajuće sjednice zakazan je za ponedjeljak, 15. februara, u 16:00 sati.

Nakon što je prije dva dana obavljen prvi krug glasanja za gradonačelnika, u kojem su najviše glasova dobili Mario Kordić (Hrvatska demokfratska zajednica Bosne i Hercegovine) i Zlatko Guzin (Koalicija za Mostar), u petak je trebao biti obavljen drugi i, ako bude potrebno, treći krug izbora, ali je na početku sjednice Gradskog vijeća BH blok (Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine, Naša stanka) zatražio pauzu radi konsultacija vezano za njihov prijedlog da se uvede institut “rotirajućeg gradonačelnika”.

Nakon pauze, koja je potrajala više od sat i po, vijećnica Irma Baralija (Naša stranka) zatražila je prekid sjednice, što je i prihvaćeno.

Dvotrećinska, odnosno nadpolovična većina

U Gradskom vijeću Mostara najviše mandata ima HDZ BiH – 13, slijede Koalicija za Mostar (Stranka demokratske akcije, Savez za bolju budućnost Bosne i Hercegfovine, Demokratska fronta, Stranka za Blosnu i Hercegovinu, Bosanskohercegovačka patriotska stranka) sa 11, BH. blok (SDP BiH, Naša stranka) sa pet, Hrvatska republikanska stranka sa tri te Prva mostarska partija sa dva vijećnika.

Lista “Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar” ima jedno vijećničko mjesto.

Za pobjedu u prva dva kruga izbora za gradonačelnika potrebna je dvotrećinska većina, dok je u posljednjem krugu izbora dovoljna podrška većina prisutnih vijećnika.

U slučaju izjednačenog rezultata gradonačelnik postaje mlađi kandidat.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO