Završnica suđenja u ‘slučaju Potočari’ 26. februara

Sumnja se da su policajci Milan Trbović i Mladen Dumanović u izjavama za Al Jazeera Balkans naveli da su, po usmenom naređenju starješina, bez legitimacija i naoružanja, poslani na tajni zadatak u Potočare.

Sumnja se da su u izjavama medijima dvojica policajaca odali službenu tajnu u vezi sa svojim radom u Potočarima (Al Jazeera)

Nastavak suđenja dvojici policajaca, osumnjičenih za odavanje službene tajne u vezi s njihovim aktivnostima prilikom posjete tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića Potočarima, u julu 2015. godine, kada je bio napadnut, zakazan je za 26. februar, potvrđeno je Tanjugu u Višem sudu u Beogradu.

Na suđenju bi trebale biti održane završne riječi tužilaštva i odbrane, koje su krajem decembra bile odložene na neodređeno vrijeme, jer su branioci optuženih zatražili izuzeće postupajućeg sudije i predsjednika suda.

Ovi zahtjevi su u međuvremenu odbijeni i odbačeni, pa je zakazan nastavak suđenja.

Suđenje bez prisustva javnosti

Kompletno suđenje održava se bez prisustva javnosti, zbog zaštite “nacionalne bezbjednosti i opravdanog interesa u demokratskom društvu”, odnosno radi čuvanja tajnosti podataka koji predstavljaju službenu tajnu.

Nakon završnih riječi sud će zakazati objavu prvostepene presude, koja će biti javno objavljena.

Javno se objavljuje samo izreka presude bez obrazloženja, također zbog zaštite tajnosti podataka.

U ovom slučaju sudi se policajcima Milanu Dumanoviću i Mladenu Trboviću, koji se terete za krivično djelo odavanje službene tajne.

‘Odavanje službene tajne’

Sumnja se da su u izjavama medijima odali službenu tajnu u vezi sa svojim radom u Potočarima.

Bili su uhapšeni 31. decembra 2016. godine, a 7. februara naredne godine su pušteni da se brane sa slobode.

Detalji optužnice nisu javno saopćeni, a prema pisanju nekih medija, sumnja se da su Trbović i Dumanović u izjavama za Al Jazeera Balkans 11. oktobra naveli da su, kao policijski službenici, po usmenom naređenju starješina, bez legitimacija i naoružanja, poslani na tajni zadatak u Potočare 11. jula 2015. godine, kada se dogodio napad na tadašnjeg srbijanskog premijera.

Izvor: Agencije