Još 500.000 kineskih vakcina stiglo u Srbiju

Britanska mutacija korona virusa pronađena i kod djeteta, naučnici u Hrvatskoj raspravljaju o popuštanju mjera.

Britanski soj korona virusa detektiran je do sada i u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji (EPA)
Britanski soj korona virusa detektiran je do sada i u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji (EPA)

Novi kontingent od 500.000 doza kineskih vakcina kompanije Sinopharm stigao je večeras u Srbiju, prenosi agencija Beta.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je sa ambasadorkom Kine Chen Bo dočekala pošiljku iz Kine na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu. Šefica srbijanske Vlade je zahvalila Kini na donaciji, kao i na podršci Srbiji tokom borbe protiv korona virusa.

„Danas kada dočekujemo taj kontingent, znači da imamo milion i 500.000 Sinopharm vakcina“, rekla je ona i dodala kako je zahvaljujući toj količini vakcina Srbija uspjela i „tek će uspeti, da spase hiljade života“.

U Srbiji je u posljednja 24 sata potvrđeno 2.088 novih slučajeva korona virusa, a preminulo je 14 osoba. Prema novim podacima Ministarstva zdravlja, od posljednjeg presjeka testirano je 12.987 uzoraka. U bolnicama širom Srbije je 3.810 pacijenata od kojih su 234 na respiratoru.

Od početka epidemije u Srbjii su zaražene 413.943 osobe, od kojih je 4.168 preminulo.

Kosovo: Zabilježena četiri smrtna slučaja

U posljednja 24 sata na Kosovu je potvrđeno novih 307 slučajeva korona virusa, dok su četiri pacijenta preminula od posljedica virusa, objavio je danas Institut za javno zdravlje u Prištini.

Testirano je 1.787 osoba, a najviše novooboljelih je u Prištini, Prizrenu i Ðakovici, prenosi Koha.

Od početka pandemije od korona virusa je obolelo 63.089, dok je preminulo 1.532 pacijenata.

Hrvatska: Potvrđeno prisustvo britanskog soja

U srijedu je u Hrvatskoj prvi put potvrđena prisutnost novog, britanskoj soja virusa u populaciji, a uz tri potvrđena slučaja, prema preliminarnim rezultatima sekvenciranja, pronađeno je još osam slučajeva zaraze novim sojem, prenosi Hina.

Mutacije su pronađene kod 50-godišnjeg muškarca i 3,5-godišnjeg djeteta iz Zagreba, te 34-godišnjaka iz Brodsko-posavske županije, istaknuto je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

Prema preliminarnim podacima, pronađeno je još osam slučajeva zaraze tim sojem virusa, u uzorcima uzetima u drugoj polovini januara, koje je Hrvatski zavod za javno zdravstvo poslao na sekvenciranje u jedan španski laboratorij.

“Još čekamo da se napravi potvrdni test. Te preliminarne informacije su došle jučer, no znamo da su uzorci uzeti u drugoj polovici siječnja, što znači da smo već tada imali tu novu varijantu u populaciji”, kazao je voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a Bernard Kaić.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da britanski soj korona virusa koji je otkriven u Hrvatskoj predstavlja određenu prijetnju, no da će se tek vidjeti kolika je ta prijetnja.

Upitan hoće li pojava novog soja zaustaviti očekivano popuštanje protuepidemijskih mjera, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da je to kompleksno pitanje, o kojem će vladin Naučni savjet, ali i članovi Vlade, razgovarati u narednim danima.

“Unatoč ovom sporadičnom pristupu u sekvencioniranju možemo govoriti da je ta nova varijanta u izvjesnoj mjeri disperzirana diljem Hrvatske i za očekivati je da će toga biti još. Bitno je da se taj novi moment treba primiti ozbiljno, moramo mu posvetiti nužnu pozornost, ali to nije razlog za bilo kakvu vrstu panike”, ustvrdio je.

No, dodao je da će se ta činjenica, kao i najavljene niske temperature koje će se u Hrvatskoj zadržati do kraja marata, uzeti u obzir kod donošenja odluke o epidemiološkim mjerama, jer sadašnje ističu 15. februara. Napomenuo je, međutim, da broj novozaraženih, unatoč činjenici da se novi soj u Hrvatskoj kretao 15. januara, pada.

“Donijet će se odluka koja mora biti racionalna kada je u pitanju zaštita života i zdravlja i ekonomske aktivnosti. Puno konkretniji odgovor nema vam tko dati”, poručio je Božinović.

Na Stožeru je istaknuto da treba biti svjestan činjenice da se novi soj brže širi, da je među ljudima i da se treba držati mjera koje su na snazi da bi se spriječilo eksplozivno širenje koje se dogodilo u Irskoj, Portugalu i drugim zemljama.

“I dalje je potrebna visoka doza opreza”, rekla je šefica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić.

Britanski soj korona virusa detektiran je do sada i u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji.

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 577 novih slučajeva zaraze korona virusom, a umrlo je 14 osoba, priopćio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 2.596, a na respiratoru su 92 pacijenta.

BiH: Preminulo još 19 osoba

U Bosni i Hercegovini su potvrđena 253 nova slučaja zaraze korona virusom, a preminulo je 19 oboljelih.

U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 2.228 uzoraka, od kojih je 140 pozitivno, a prijavljeno je 12 smrtnih slučajeva.

S današnjim danom, broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 2.553.

U pоsljеdnja 24 sata, na području entiteta Republika Srpska izvršеnо је tеstirаnjе 698 uzоrаkа, а korona virus je pоtvrđеn kоd 105 оsоba.

Institutu zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе priјаvljеno jе sеdаm smrtnih slučајеvа.

Dо sаdа је u RS-u pоtvrđеno 41.146 slučајеvа zaraze, а prеminulо је 2.130 оsоbа.

Danas je u Brčko distriktu registrovano osam novih slučajeva zaraze korona virusom.

Nove mjere u Crnoj Gori

Također, zbog složene epidemiološke situacije u Crnoj Gori danas će biti predstavljene nove mjere za borbu protiv širenja korona virusa.

Mjere će saopštiti na konferenciji za novinare ministrica zdravlja Jelena Borovinić Bojović i direktor Instituta za javno zdravlje Goran Galić i medicinski direktor Kliničkog centra Zoran Terzić, najavljeno je iz Ministarstva zdravlja Crne Gore, prenosi Tanjug.

Nema naznaka kakve bi mogle biti nove mjere, nakon što su nadležni Budve i Hereeg Novog upozorili na veoma lošu epidemiološku situaciju u tim gradovima.

Slovenija: Još 13 preminulih

U Sloveniji je u poslednja 24 sata testirano 44.504 osoba, od kojih je njih 1.439 bilo pozitivno na virus, saopštila je danas slovenska vlada, prenio je Tanjug.

U istom periodu preminulo je 13 osoba.

Aktivno je 14.008 slučajeva, od kojih je na bolničkom lečenju 864 pacijenata, a 160 na intenzivnoj njezi.

 

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO