Hrvatska će razvijati brži internet u ruralnim i prigradskim naseljima

Evropska komisija smatra će pristup internetu velike brzine potaknuti rast poslovanja u Hrvatskoj.

Evropska komisija je odobrila u srijedu ulaganje iz Evropskog fonda za regionalni razvoj u iznosu većem od 86 miliona eura (Reuters)
Evropska komisija je odobrila u srijedu ulaganje iz Evropskog fonda za regionalni razvoj u iznosu većem od 86 miliona eura (Reuters)

Evropska komisija je odobrila u srijedu ulaganje iz Evropskog fonda za regionalni razvoj u iznosu većem od 86 miliona eura za proširenje širokopojasne infrastrukture nove generacije u Hrvatskoj.

Ova investicija osigurat će ruralnim i prigradskim naseljima pristup brzim internetskim uslugama.

“Svi Evropljani trebaju imati stabilan i brz pristup internetskim uslugama. To se pokazalo još važnijim u kontekstu pandemije korona virusa, kada su brojne digitalne aktivnosti prešle u puni ‘online’ format. Pridonoseći dokidaju digitalne podjele između ruralnog i urbanog stanovništva, ovaj će projekt otvoriti nove mogućnosti i potaknuti hrvatski socijalno-ekonomski razvoj”, izjavila je povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira, prenijela je Hina.

Produktivnost i konkurentnost

Komisija navodi da će pristup internetu velike brzine potaknuti rast poslovanja, proširiti poslovni potencijal i poboljšati produktivnost i konkurentnost.  To je posebno važno za obrte u ruralnim područjima i mikro-poduzeća, koje će pristupiti novim tržištima i imati koristi od e-usluga. Također, vlada će moći proširiti e-usluge i sisteme digitalnog obrazovanja, uključujući učenje na daljinu, navodi Komisija.

Prema strategiji hrvatske vlade za razvoj širokopojasnog pristupa, razvoj usluga širokopojasnog pristupa internetu, brzinama većim od 30 Mbit/s, jedan je od preduvjeta razvoja savremene ekonomije.

Izvor : Agencije

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO