Vučić s Macronom: Srbija će imati ozbiljnu podršku Francuske na putu ka EU

Predsjednik Srbije rekao je da je s francukim liderom najviše razgovarao o odnosu Srbije i Kosova.

Macron je ispred Jelisejske palate, uz postrojenu Gardu, svečano dočekao predsjednika Srbije (EPA)

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u Parizu da će Beograd imati ozbiljnu podršku Francuske na putu ka Evropskoj uniji i da vjeruje da će u procesu pristupanja biti velikih promjena i drugačijeg pristupa.

Nakon sastanka sa predsjednikom Francuske Emmanuelom Macrronom, Vučić je televiziji Pink rekao da su najviše razgovarali o odnosu Srbije i Kosova i da su to pitanje povezivali s evropskim putem Srbije.

„Verujem da će biti velikih izmena i drugačijeg pristupa u skladu s novom metodologijom (u pregovorima o članstvu u EU) koju je Srbija prihvatila. Sada će nam poglavlja otvarati po klasterima i verujem da u jednoj godini možemo da otvorimo više poglavlja nego u prethodne tri ili četiri godine”, kazao je Vučić, prenijela je Beta.

On je naveo da „zbog geopolitičke promene odnosa snaga u svetu ne bi isključio da dodje i do nekih drugih sporazuma u budućnosti koji bi i Srbiji i EU pomogli, a koje danas niko i ne nazire“.

Inovativna rješenja

„Verujem da postoje neka inovativna rešenja o kojima je moguće razgovarati, ali nisam ovlašten da prvi govorim o tome u javnosti, prepustiću to našim francuskim prijateljima”, rekao je Vučić.

On je dodao i da će Francuska biti podrška Srbiji i za dijalog sa Kosovom.

Ispred Jelisejske palate, Macron je, uz postrojenu Gardu, svečano dočekao predsjednika Srbije.

Na početku obraćanja, Macron je rekao da mu je veoma drago što je još jednom ugostio svog velikog prijatelja Aleksandra Vučića, kao i da čuva u sjećanju doček koji je njemu priređen u Beogradu, u julu 2019. godine.

Ovo je bio 11. susret Vučića i Makrona.

Posljednji susret imali su u Parizu u julu prošle godine, kada je u glavnom gradu Francuske održan i videosamit o Kosovu, čiji su domaćini bili Macron i Merkel.

Izvor: Agencije