Potpisana formalizacija diplomatskih odnosa Kosova i Izraela

Izraelski mediji navode da će Kosovo postati treća zemlja koja će otvoriti ambasadu u Jerusalemu.

Potpisivanje su obavili su ministri Meliza Haradinaj-Stublla i Gabriel Ashkenazi (Anadolija)

Na svečanoj virtualnoj ceremoniji danas je potpisana formalizacija diplomatskih odnosa između Republike Kosovo i države Izrael, nakon priznanja dogovorenog u Washigtonu 4. septembra 2020. posredstvom Sjedinjenih Američkih Država.

Zvanično potpisivanje diplomatskih odnosa obavili su ministrica vanjskih poslova i dijaspore Republike Kosovo Meliza Haradinaj-Stublla i ministar vanjskih poslova Izraela Gabriel Ashkenazi, prenijela je Anadolija.

Ashkenazi je rekao da je on odobrio “zvaničan zahtjev Kosova da otvori ambasadu u Jerusalemu”.

Uspostavljanju odnosa Kosova i Izraela prethodili su sporazumi o normalizaciji odnosa postignuti u proteklim mjesecima između Izraela i četiri arapske zemlje, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinom, Sudanom i Marokom, navodi AFP, te dodaje da te države nisu priznale Jerusalem kao glavni grad Izraela.

Dogovor i Washingtona

Kosovo, međutim, priznaje Jerusalem kao izraelsku prijestolnicu, navode izraelski mediji, prenosi Beta.

Izraelski mediji navode da će Kosovo u budućnosti otvoriti ambasadu u Jeruslemu i da će biti treća zemlja koja je to učinila, nakon SAD-a i Gvatemale.

Priznanje Kosova od strane Izraela dogovoreno je u okviru Sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa Kosova i Srbije, potpisanog 4. septembra u Bijelog kući u Washingtonu.

Taj dogovor postignut je uz posredstvo američke administracije na čelu sa tadašnjim predsjednikom Donaldom Trumpom.

“Danas Izrael postaje 117. zemlja koja priznaje Republiku Kosovo kao nezavisnu i suverenu zemlju”, rekla je kosovska ministrica.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO