Mural posvećen Mladiću u Beogradu uklonjen pa opet vraćen

Nakon što je, po nalogu beogradske općine Vračar, mural posvećen ratnom zločincu Ratku Mladiću prekerečen, grupa mladića ubrzo ga je vratila u prvobitno stanje.

Mural s likom haškog osuđenika Ratka Mladića stoji na zidu zgrade u centru Beograda nešto duže od četiri mjeseca (Al Jazeera)

Grupa mladića skinula je kreč sa murala sa likom osuđenog ratnog zločinca generala Ratka Mladića na zgradi u Njegoševoj ulici u beogradskoj opštini Vračar, čime je vraćen u prvobitno stanje, prenosi agencija Beta, pozivajući se na Radio-televiziju Srbije (RTS).

Mural je ranije u četvrtak prekrečen po nalogu beogradske opštine Vračar.

Kako je navedeno na web-stranici te opštine, Odjeljenje za inspekcijske poslove opštine Vračar donijelo je 20. septembra rješenje kojim je stambenim zajednicama u Njegoševoj ulici broj 38 i 38b naređeno uklanjanje slikovnog grafita sa prednjeg dijela zajedničke fasade, na osnovu njihovog zahtjeva, prenosi agencija FoNet.

“S obzirom da do danas nije postupljeno po tom rešenju, a imajući u vidu da su u međuvremenu prijave podneli novinarka Antonela Riha, Naim Leo Beširi iz Instituta za evropske poslove, Tamara Tripić iz Mreže za demokratski dijalog, kao i da su stanari tražili pomoć u uklanjanju grafita, nadležni organi preduzeli su mere u cilju izvršenja predmetnog rešenja”, saopćila je opština Vračar.

Brojni pokušaji uklanjanja murala

Mural s likom haškog osuđenika Ratka Mladića stajao je na zidu zgrade u centru Beograda nešto duže od četiri mjeseca, uprkos povremenim pokušajima prefarbavanja.

Na Međunarodni dan borbe protiv fašizma, aktivisti nevladinih organizacija namjeravali su ukloniti mural, ali je policija zabranila taj skup. To je potaknulo tenzije i proteste, a u reakcijama iz međunarodnih krugova isticano je da se taj mural ne može i ne smije institucionalno štititi.

Organizirano je nekoliko protestnih skupova najprije zbog hapšenja aktivistkinja, a potom i zbog odbijanja nadležnih da uklone mural. Pripadnici desničarskih grupacija su također organizovali nekoliko skupova podrške ratnom zločincu i gotovo svaki dan stražarili ispred murala.

General Mladić, bivši komandant Vojske Republike Srpske, pravosnažno je presuđen na doživotnu zatvorsku kaznu zbog genocida počinjenog u Srebrenici te drugih brojnih ratni zločina i zločina protiv čovječnosti počinjenih tokom rata u Bosni i Hercegovini u prvoj polovini devedesetih godina prošlog stoljeća.

Izvor: Agencije