Schmidt postavio uslov za povlačenje Zakona o negiranju genocida, podržava ga SAD

Zakon bi bio povučen kada bi bh. parlamentarci usvojili svoj, usklađen sa evropskim i međunarodnim standardima, poručeno je u pismu.

Nepriznavanje masovnih zločina i kršenja ljudskih prava može imati pogubne posljedice po društvo, upozorio je Christian Schmidt (EPA)

Ukoliko parlamentarci Bosne i Hercegovine usvoje „svoj“ zakon o zabrani negiranja genocida i gvoora mržnje, Christian Schmidt bi bio spreman povući onaj koji je nametnuo njegov prethodnik na mjestu visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Valenzin Inzko.

Ovo stoji u pismu koje je Schmidt poslao državnim parlamentarcima.

„Pozivam vas da u Parlamentarnoj skupštinu BiH usvojite zakon kojim bi se zabranili određeni oblici govora mržnje, uključujući i negiranje svakog genocida i veličanje osuđenih ratnih zločinaca“, stoji, između ostalog, u pismu.

Schmidt je naveo i da nepriznavanje masovnih zločina i kršenja ljudskih prava može imati pogubne posljedice po društvo.

‘Zakon se odnosi na pojedince, ne na narode’

“Tokom posljednjih 150 godina, međunarodna zajednica se obavezala da će uspostaviti pravila za izbegavanje sukoba i utvrditi humanitarne standarde koji se primenjuju tokom rata i sukoba obiljeđenih nasiljem, da bi se osigufalo poštovanje potreba za humanim postupanjem i vodila briga o osobama koje su se našle u ratnim okolnostima”, navodi Schmidt, prenio je Klix.ba.

Visoki predstavnik je izrazio spremanost da ukine postojeći Zakon kada na snagu stupi novi, usklađen sa evropskim i međunarodnim standardima koji bude usvojila Parlamentarna skupština BiH.

Schmidt je dodao i to da se Zakon odnosi na pojedince koji su počinili ratne zločine, a ne na narode u cjelini.

Pismo je komentirala i Ambasada SAD-a u Sarajevu, koja je također pozvala Parlament Bosne i Hercegovine da ispuni zahtjev visokog predstavnika Christiana Schmidta.

„Pozivamo Parlamentarnu skupštinu Bosne i Herzegovine da poslušaju poziv visokog predstavnika Christiana Schmidta za usvajanje amandmana na Krivični zakon, kojim bi se ispunili standardi na putu BiH ka Europskoj uniji i pomirenja“, naveli su u Ambasadi.

SAD, kako su istaknuli, snažno podržavaju postizanje dogovora kroz institucije BiH o pitanjima koja se tiču bh. građana.

„Poricanje genocida i ratnih zločina te veličanje ratnih zločinaca vrijeđa žrtve i njihove porodice, a Bosnu i Hercegovinu drži u podijeljenoj prošlosti, dok priznavanje pojedinačne odgovornosti doprinosi obostranom povjerenju“, istaknuto je, prenijela je Fena.

 

 

Izvor: Al Jazeera i agencije