Predstavnicima OHR-a nije dozvoljeno prisustvo sjednici Skupštine RS-a

Uposlenici OHR-a mogu, kao i svi ostali građani, pratiti direktan prijenos na televiziji, rekao je potpredsjednik NSRS Denis Šulić.

Na sutrašnjoj posebnoj sjednici Skupštine raspravljat će se o povlačenju entitetskih nadležnosti sa nivoa BiH na RS (Pixsell)

Potpredsjednik Narodne skupštine bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Denis Šulić izjavio je da predstavnicima Ureda visokog predstavnika (OHR) nije dozvolio da prisustvuju sutrašnjoj posebnoj sjednici Skupštine o povlačenju entitetskih nadležnosti sa nivoa BiH na RS.

Kancelarija OHR-a poslala je skupštinskoj službi obavještenje da će njihov predstavnik prisustvovati sjednici, rekao je Šulić.

„Napominjem da to nije bio ni zahtjev, ni molba, već obavještenje. Kao predsjedavajući, obavijestio sam ih da im to nije dozvoljeno”, rekao je on, prenijela je Beta.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović nedavno je prenio ovlaštenja predsjedavanja parlamentom na Denisa Šulića, zbog, kako je naveo, zdravstvenih razloga.

Šulić je istakao je da je za njega nedopustivo da OHR ili bilo koja druga kancelarija na ovaj način komunicira sa Narodnom skupštinom.

‘Ne postoji visoki predstavnik’

“S obzirom na činjenicu da u BiH ne postoji visoki predstavnik, pa samim tim ni njegova kancelarija, ne vidim bilo kakav osnov za njihovo prisustvo posebnoj sjednici. Osim toga, samo obraćanje Narodnoj skupštini u imperativu je nešto što ne mogu prihvatiti”, rekao je Šulić.

Dodao je da je predstavnicima Kancelarije Evropske unije dozvoljeno prisustvo sjednici.

“Predstavnici Kancelarije Evropske unije su se obratili Narodnoj skupštini, uz puno uvažavanje, molbom da prisustvuju sednici i mi smo im to dozvolili. Republika Srpska uvažava EU i spremna je na razgovor sa svima koji uvažavaju Republiku Srpsku”, kazao je Šulić.

Prema njegovim riječima, mediji iz RS-a će direktno prenositi sjednicu, pa uposlenici OHR-a mogu, kao i svi ostali građani, pratiti prijenos.

Izvor: Agencije