Mesić: Milanović bi trebao voditi računa o odrazu njegovih izjava

Bivši hrvatski predsjednik ocijenio je da je država sa svojim institucijama umiješana u zataškavanje brutalnog zločina nad porodicom Zec 1991. godine u Zagrebu.

Stjepan Mesić: Njima [preživjelim članovima porodice Zec] ne treba ništa, ali nama treba [Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL]

Bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić ocijenio je u četvrtak da je država sa svojim institucijama umiješana u zataškavanje brutalnog zločina, ubistva oca, majke i djevojčice porodice Zec, što je suprotno mišljenju aktuelnog hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića koji tvrdi da država nije odgovorna za zločine nad tom porodicom srpske nacionalnosti u Zagrebu 1991. godine.

Stipe Mesić rekao je u četvrtak u Čakovcu, odgovarajući na novinarsku zamolbu da komentira Milanovićeve izjave o ubistvu članova porodice Zec, da bi predsjednik Milanović u izjavama koje se odnose na zločin i žrtve “trebao više voditi računa o tome kakav će biti odraz tih izjava”.

‘Brandt kleknuo pred žrtvama genocida’

„Država je sa svojim institucijama umiješana u zataškavanje brutalnog zločina, ubojstva oca, majke i djevojčice. Hrvatska je dala neko obeštećenje, i to je u redu, a dvoje djece koja su ostala ne traže ništa. Ne može se reći što njima treba. Njima ne treba ništa, ali nama treba“, rekao je Mesić, ističući da je Willy Brandt kleknuo pred žrtvama genocida zbog odgovornosti Njemačke.

“I mene su neki prozvali da sam pomilovao jednog od ubojica Sinišu Rimca”, rekao je Mesić i dodao da mu je u kazni za ratni zločin u Pakračkoj poljani “skinuo godinu dana jer je pokazao gdje su žrtve sahranjene, inače ne bi mogli do njih doći“.

Izvor: Agencije